Εκδηλωσεις

«Βασίλης Κώστας. Η σολιστική τέχνη στο λαούτο» στην ΕΡΤ1 – “Αλάτι της Γης”

Εκδηλωσεις

«Βασίλης Κώστας. Η σολιστική τέχνη στο λαούτο» στην ΕΡΤ1 – “Αλάτι της Γης”

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας σε μια συνάντηση με τον εξαιρετικό δεξιοτέχνη στο λαούτο Βασίλη Κώστα.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας  σε μια συνάντηση με τον εξαιρετικό δεξιοτέχνη στο λαούτο Βασίλη Κώστα.

Με καταγωγή από την Ήπειρο και σπουδές στο Berklee College of Music της Βοστώνης, ο Βασίλης Κώστας επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική αλλά και στη διεθνή σκηνή της έθνικ-τζαζ. Εμφανίζεται σε κορυφαία φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ διδάσκει και παρουσιάζει την ελληνική μουσική σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής.
Αφετηρία του είναι η μακρόχρονη μαθητεία του δίπλα σε σπουδαίους λαϊκούς δεξιοτέχνες, με κυριότερο τον Πετρολούκα Χαλκιά σ’ έναν εντυπωσιακό διάλογο ανάμεσα στο κλαρίνο και το λαούτο. Η σύμπραξή τους στο πρόγραμμα «Η ψυχή της Ηπείρου» έχει αποσπάσει παγκοσμίως εξαιρετικές κριτικές και παρουσιάστηκε παλαιότερα (Μάρτιος 2020) στο «Αλάτι της Γης».

Στη νέα τηλεοπτική αυτή συνάντηση, εξελίσσοντας αυτή τη δημιουργική του προσπάθεια, ο Βασίλης Κώστας εμπνέεται και μεταφέρει σολιστικά στο λαούτο μια σειρά από αντιπροσωπευτικά μουσικά ιδιώματα και ηχοχρώματα της Ηπείρου, της Ρούμελης και του Μοριά. Συνειδητός στόχος του παραμένει το «να μεταφράσει και να αποκωδικοποιήσει τη μουσική των σολιστικών οργάνων (κλαρίνο, βιολί, φλογέρα και φωνή) πάνω στο λαούτο». Πάντοτε με γνώση και σεβασμό στις πρωτογενείς πηγές της παράδοσης και στους μεγάλους δασκάλους-καθοδηγητές, αλλά και με τόλμη και ανοιχτούς ορίζοντες σε σχέση με τη σύγχρονη μουσική εμπειρία.

Έτσι, σ’ αυτή την εκπομπή είναι απολαυστική η σύμπραξή του με τον κορυφαίο Ηπειρώτη τραγουδιστή Κώστα Τζίμα, καθώς και με τον βιολάτορα από τα Τζουμέρκα Κώστα Κωσταγεώργο. Παράλληλα, παρουσιάζει και ορισμένες δικές του συνθέσεις, με πηγή έμπνευσης τα συγκεκριμένα μουσικά ιδιώματα, σ’ έναν δυναμικό διάλογο με τον εξαιρετικό τζαζ κιθαρίστα Γιώτη Σαμαρά και τον νέο δεξιοτέχνη στο κανονάκι Παναγιώτη Αϊβαζίδη. Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί του συνεργάτες: Θανάσης Βόλλας (λαούτο) και Ανδρέας Παπάς και Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά).