ΚΡΙΤΙΚΗ

Αγγελική Τουμπανάκη “Συνδέσεις» της ψυχής”!

ΚΡΙΤΙΚΗ

Αγγελική Τουμπανάκη “Συνδέσεις» της ψυχής”!

Την αγάπη της Αγγελικής Τουμπανάκη για τα βαλκάνια την ξέραμε, επίσης ξέραμε το πάθος της να «πειράζει» τα τραγούδια και να δημιουργεί παγκόσμιες μουσικές πανδαισίες. Παράλληλα λατρεύει τη jazz, της αρέσουν οι στίχοι των Ρομά, οι πολυφωνίες και οι διασυνδέσεις διαφορετικών μουσικών ειδών κάτω από μία ομπρέλα.

Το τελευταίο της project με τίτλο «Συνδέσεις» που ρίχνει αυλαία την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο Passport Κεραμεικός συνοψίζει όλες της, τις αγάπες σε μία ιδιαίτερη μουσική παράσταση. Τραγούδια ελληνικά των Λοίζου, Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκου, συνδέονται με ήχους των Βαλκανίων και της Ανατολής και καταργούν κάθε έννοια συνόρου σε μια γιορτή κεντημένη από πολλές νότες, πολλές φωνές και πολλές διαλέκτους.

Παράσταση δουλεμένη, προσεγμένη ηχητικά, τεχνικά άψογη αποδεικνύει ότι ο πειραματισμός μπορεί ακόμα να έχει θέση στο ελληνικό τραγούδι. Έκπληξη της παράστασης «Συνδέσεις», την οποία επιμελήθηκε σκηνοθετικά η Σοφία Σπυράτου, αποτελεί η συμμετοχή του βραβευμένου σκιτσογράφου Soloup. Ο Soloup σχολιάζει με το μολύβι και τις μπογιές του τους ήχους και τα λόγια που ερμηνεύει η Αγγελική Τουμπανάκη.

Στις «Συνδέσεις» η Τζένη Βάνου συναντά τον Goran Bregovic και η Cesaria Evora την Ελένη Βιτάλη με την καταλυτική συμμετοχή του εξαιρετικού πολυφωνικού σχήματος “Terra Voce” που δημιουργούσαν με τις φωνές τους το καταλληλότερο ηχητικό περιβάλλον για να ακουμπήσουν οι μελωδίες των βαλκανίων και της Ανατολής.

Η Αγγελική Τουμπανάκη σε αυτό το τελικό της project είχε συνοδοιπόρους της τέσσερις εξαιρετικούς σολίστες. Τον Βασίλη Κετεντζόγλου στην κιθάρα, τον Στάθη Άννινο στο πιάνο, τον Απόστολο Καλτσά στο μπάσο και τον Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα.

Η Αγγελική Τουμπανάκη τιθασεύεται σε τέτοιο βαθμό από τη δύναμη της μουσικής που η ίδια καταλήγει να είναι ατίθαση και αχαλιναγώγητη απέναντι σε κάθε μορφή της. Είναι μοναδικός ο τρόπος που συνδέει τις μουσικές του κόσμου και τις κάνει δικές της, μεταδίδοντάς τες ταυτόχρονα και στο κοινό που την παρακολουθεί, δημιουργώντας ένας είδος επίκλησης σε μια δύναμη χαράς.

Το Passport Κεραμεικός είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα την Αγγελική Τουμπανάκη. Να σας φωτίσει με τις σπίθες της φωνής της και να έρθετε σε επαφή με το ιδιαίτερο και τόσο ξεχωριστό έργο της.

Musicity

Διονύσης Χριστόπουλος