Εκδηλωσεις

Οι Στοιχειωμένοι του Δ. Μαραμή στα Ιπποκράτεια

Εκδηλωσεις

Οι Στοιχειωμένοι του Δ. Μαραμή στα Ιπποκράτεια

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

Ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει το μουσικό έργο του «Οι Στοιχειωμένοι» σε μια μοναδική συναυλία στο Ρωμαϊκό Ωδείο Κω, στο πλαίσιο των Ιπποκρατείων 2019.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

Ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει το μουσικό έργο του «Οι Στοιχειωμένοι» σε μια μοναδική συναυλία στο Ρωμαϊκό Ωδείο Κω, την Τρίτη 20 Αυγούστου, στο πλαίσιο των Ιπποκρατείων 2019.

Οι Στοιχειωμένοι αποτελούν το δεύτερο σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή, ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2019, μετά τον Ερωτόκριτο ο οποίος υπήρξε ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017. Δύο μουσικά έργα που έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για τη μουσική προσέγγιση του πρωτότυπου κειμένου, και έχουν λάβει ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό, ενώ συνεχίζουν να παίζονται αδιάλειπτα συναυλιακά.

Στους Στοιχειωμένους συναντιούνται οι δύο αριστουργηματικές παραλογές Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού και Το γεφύρι της Άρτας – όπου ο συνθέτης μελοποιεί απαράλλαχτα τα λόγια και τους χαρακτηριστικούς ιδιωματισμούς – και Το Στοιχειό της Χάρμαινας – λαϊκός θρύλος της Ρούμελης, ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή, που έχει διασωθεί μέσω του προφορικού λόγου – σε σύγχρονη δημώδη ποίηση του Σωτήρη Τριβιζά. Κοινό στοιχείο και συνδετικός κρίκος των ιστοριών η υπερφυσική τους διάσταση, με τους καταραμένους χαρακτήρες που στοιχειώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πλοκή.

Αρχέτυποι μύθοι, λαϊκές δοξασίες, ανθρώπινοι φόβοι για τον θάνατο, μα και για τη ζωή ακόμη, κλασικά στερεότυπα, στοιχειά και κατάρες, και ως αντίδοτο ευχές, ξόρκια, καλά μάγια, είναι τα θέματα των παραλογών. Βασισμένα σε λαϊκές δοξασίες εκφράζουν έμμετρα, με απόλυτη ελευθερία και δύναμη, την αρχέγονη μεταφυσική αγωνία για τον θάνατο, τον έρωτα, την πίστη, την ευχή και την κατάρα. Οι ρίζες τους βρίσκονται στους αρχαίους τραγικούς μύθους.

Τους ρόλους ερμηνεύει μία εξαιρετική ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών από το χώρο του έντεχνου τραγουδιού και του μουσικού θεάτρου.

Ερμηνεύουν:

Αργυρώ Καπαρού

Θοδωρής Βουτσικάκης

Βασιλική Καρακώστα

Ελένη Δημοπούλου

Βασίλης Δημακόπουλος

Συμμετέχει σύνολο από δεξιοτέχνες μουσικούς:

Σπύρος Βεργής – τρομπόνι

Μερκούρης Καραλής – κλαρινέτο

Βασίλης Παναγιωτόπουλος – τύμπανα.

O συνθέτης στο πιάνο

INFO
Ώρα έναρξης: 21:00
Διοργάνωση: ΔΟΠΑΒΣ
Είσοδος ελεύθερη.

After Event

“Εντυπωσίασαν και χειροκροτήθηκαν θερμά «Οι Στοιχειωμένοι» του Δημήτρη Μαραμή στο Ρωμαϊκό Ωδείο Κω…”.

Χαρίκλεια Χριστοφή