Αγγελική Τουμπανάκη2022-01-07T13:09:02+00:00

Project Description

Προφιλ καλλιτεχνη

Αγγελική Τουμπανάκη

Βοκαλίστρια, καθηγήτρια φωνής, PhD, παραγωγός, sound experimentalist

Αγγελική Τουμπανάκη

Βοκαλίστρια, καθηγήτρια φωνής, PhD, παραγωγός, sound experimentalist

Η Αγγελική Τουμπανάκη θεωρεί την ανθρώπινη φωνή ως το εκφραστικότερο και πλουσιότερο σε αποχρώσεις μουσικό όργανο. Με τη φωνή αυτοσχεδιάζει, πειραματίζεται, εκφράζεται και επικοινωνεί, πιστεύοντας στην καλλιτεχνική έκφραση πέρα από μουσικά σύνορα και νόρμες. Η προσέγγισή της στην τέχνη είναι σε διαλεκτική και συνθετική σχέση με τις παραστατικές/οπτικοακουστικές τέχνες και την εικαστική δημιουργία. Με αφετηρία την εκπαίδευσή της στην τζαζ μουσική και με την έρευνα και συλλογή παραδοσιακών ήχων, ρυθμών, μουσικών ιδιωμάτων και φωνημάτων δημιουργεί το προσωπικό της ερμηνευτικό και ενορχηστρωτικό στίγμα.

ΣΠΟΥΔΕΣ
Jazz Master Classes (Improvisation, Free Improvisation) με τους Bob Stoloff, JD Walter, Jay Clayton, Rene Marie, Sheila Cooper, Deborah Carter.
Circle Singing με το Bobby McFerrin και την ομαδα του (Omega Institute, NY).
Jazz τμήμα στο Ωδείο Athenaeum με υπεύθυνο τον Σύλβιο Σύρρο.
Τεχνική φωνής (SLS) από την Σοφία Νοητή.
Κλασικό τραγούδι στο ωδείο Κ. Κλάβα με την Μαργαρίτα Συγγενιώτου.
Integrated Voice Therapy (3ο επιπεδο) με την λογοθεραπεύτρια-ειδική φωνοθεραπεύτρια Ελπίδα Κουτσουμπάκη.
Βυζαντινή Μουσική στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιερής Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Σεμινάρια, Ινδικoύ κλασσικού τραγουδιού με τον Uday Bhawalkar, Πέρσικου κλασσικού τραγουδιού με την Mama Khadem, Ρυθμολογίας με τον χορευτή Francisco Jose Suares Barrera, Flamenco τραγουδιού με τον Vincente Gelo, Κλασσικό Οθωμανικό τραγούδι με τον Ahmet Erdogular, Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και Βουλγάρικο τραγούδι με την Tzvetanka, Varimezova στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly.

Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές ολοκλήρωσε έναν πολυετή κύκλο επιστημονικής έρευνας –είναι αριστούχος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μοριακή Βιολογία. Ανάμεσα στα δύο πεδία επέλεξε την τέχνη και έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη μουσική και το τραγούδι, ερευνώντας εννοιολογικά και βιωματικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής.

«TOUBANAKI MUSIC PROJECTS»

Από το 2005, είναι δημιουργός, lead vocalist και παραγωγός μιας σειράς διαφορετικών μουσικών projects με Contemporary Vocal Jazz και World Fusion Jazz μουσική θεματολογία: «Toubanaki & the Buzz Bastardz», «Jazz Plus», «Drums Voice Jazztronica Duet», «Aggeliki Toubanaki ft avant garde electric harpist MariaChristina Harper», «Ουλαλούμ», «Crossovers», τα οποία παρουσιάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει παρουσιάσει τα projects της σε Festivals: Athens Technopolis Jazz Festival, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Athens Jazz FX Festival, Tinos Jazz Festival, Jazz In July Festival, 4ο Festival Θερινής Ακαδημίας Κλασσικής Κιθάρας Αρίων, Jazz + Praxis (2014), Fougaro Jazz Festival, Frank Zappa Festival, Festival Athens World Music Festival, Art Resistance, Music Heaven, Resistance Festival, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ Θεάτρου Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Φεστιβάλ Πολυφωνικού τραγουδιού

σε συναυλιακούς χώρους: Ηρώδειο, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσική Θεσσαλονίκης, Τεχνόπολη, Gazarte, Half Note, Μικρό Παλλάς, Bios, Ιανός, Κύτταρο, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Passport, Σταυρός του Νότου

και στο εξωτερικό: New York, Massachusetts, London, Amsterdam, Tel Aviv, Oxford, Reading, Newcastle, Bassano del Grappa

ΕΡΕΥΝΑ

Το 2006 ξεκίνησε να ερευνά τις «εκτεταμένες (extended) φωνητικές τεχνικές» μελετώντας παραδοσιακούς βοκαλισμούς και σύγχρονο φωνητικό αυτοσχεδιασμό και να πειραματίζεται με το looping.

Από το 2014 ασχολείται με την ενορχηστρωτική μίξη του φυσικού και του ηλεκτρονικού ήχου με αφορμή τη δημιουργία του πρωτοποριακού project «Drums Voice Jazztronica Duet» με τον ντράμερ Ηλία Δουμάνη. Οι δύο μουσικοί ανιχνεύουν και επεκτείνουν τα όρια του φυσικού ήχου των οργάνων τους και σχεδιάζουν ένα πολυσύνθετο ηχητικό περιβάλλον με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και προγραμμάτων.

Από το 2016 είναι μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας Φωνής «Voice Mentoring», με σκοπό τον σχεδιασμό θεραπείας και την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Διδάσκει «Τεχνική της φωνής», «Jazz Αυτοσχεδιασμό» και «Θεωρία της Μουσικής» στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Διδάσκει ηθοποιούς και αναλαμβάνει τη «Φωνητική προετοιμασία» και «Μουσική διδασκαλία» σε θεατρικές παραστάσεις.

Τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη θεάτρου και εκπαιδευτικό Σωτήρη Καραμεσίνη, διδάσκοντας το εκπαιδευτικό σύστημα θεατρικής πράξης και άσκησης «MUSA» (Musical System of Acting) – μια ολιστική μέθοδο φωνητικής άσκησης, εκπαίδευσης, προετοιμασίας του ηθοποιού και σύνθεσης του ρόλου.

Ανήκει στην ομάδα των εκπαιδευτών του Αrtventure Camp – ένα εναλλακτικό καλλιτεχνικό camp, με διοργανωτή τον multiperscussionist, συνθέτη και καθηγητή κρουστών Πέτρο Κούρτη. Το Αrtventure Camp τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο Τουρισμού 2019 στην κατηγορία Βιωματικός Τουρισμός.

Παραδίδει σεμινάρια με θέμα «Ο πολυδιάστατος ρόλος της Φωνής» και «Ο Φωνητικός Αυτοσχεδιασμός». Συχνά προσκαλεί εκλεκτούς βοκαλίστες (Christiane Karam, Jay Clayton) διοργανώνοντας αντίστοιχα σεμινάρια- εργαστήρια για τον μηχανισμό της φώνησης.

Διοργανώνει «Φωνητικούς Κύκλους» (Circle Singing), όπως διδάχτηκε από τον Bobby McFerrin, τη Rhiannon και τον Bob Stollof στην Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας τους ως μέσο μουσικής εκπαίδευσης και ανθρώπινης επικοινωνίας.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Συμμετέχει στις δράσεις που διοργανώνει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών.

Είναι η εκπαιδευτικός του ανθρωπιστικού προγράμματος “Kalesma”, μια πρωτοβουλία του διεθνούς φήμης μουσικού και συνθέτη Βασίλη Κώστα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βελτιώσει τις ζωές και την καθημερινότητα των παιδιών της «Κιβωτού του κόσμου» προσφέροντας ένα μόνιμο μουσικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου για τα παιδιά της Κιβωτού στην Αθήνα, αλλά και υποτροφίες για περαιτέρω μουσικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Κώστας Μπαλταζάνης, jazz κιθαρίστας, συνθέτης (Half Note, 02/2020)

Γιώργος Κοντραφούρης, jαzz πιανίστας (11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΒ, «ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ -H Βιολογία αλλάζει την Κοινωνία», 2018)

Νικόλας Αναδολής, jαzz πιανίστας _ «8th Jazz on Tinos»

Christiane Karam, τραγουδίστρια και συνθέτης, υπεύθυνη στο τμήμα της Ethnic μουσικής του πανεπιστημίου Berklee College of music, co-leader στο Vocal Cirlce του performer Bobby Mc Ferrin, δημιουργός του βραβευμένου σχήματος ZilZALA Ensemble (Νέα Υόρκη 2015 , Φεστιβάλ Ζωγράφου, 2016)

Αλέκος Ορφανός, jazz πιανίστας «Oh no Frank Zappa» project (tribute at F. Zappa στο Half Note Jazz Club 2014, Jazz Festival “Jazz & Πράξεις 2014”

Maria Christina & the 7 pedals, avant garde ηλεκτρική αρπίστρια, expérimentental duet “Harp & Voice”

Onur Il, περκασιονίστας (Descarga project, Αθήνα, 2013)

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, η Ορχήστρα του Δρόμου ft Αγγελική Τουμπανάκη (2013)

Cameron Brown, jazz μπασίστας _Bassano del Grappa, Ιταλία, 2010)

Σχήματα: Sam Roma (τσιγγάνικη μουσική 2017-2018, Anthypnic Flow (ambient soundscapes, 2010), Mare Yiem (ethnic music, 2008) , Σανάδες (9μελές πολυφωνικό σχήμα, 2007)

Συμμετοχές – Mουσικοθεατρικές Παραστάσεις

 «Το ξύπνημα της μνήμης», Διοργάνωση Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017 (φωνητική προετοιμασία και μουσική διδασκαλία των ηθοποιών, συμμετοχή στην παράσταση)
 «Από την Κρήτη στη Σμύρνη και από το χθες στο σήμερα», Συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά &        Διαπολιτισμικά»
 «Μια βεβαιότης φώλιασε στὴν καρδιὰ τῆς φωτισμένης τυράννου», Jazz musical του συνθέτη και jazz πιανίστα Γεώργιου Αναματερού .
 «Passport project» του Γιάννη Κωσταρή, σε σκηνοθεσία της Βαλεντίνης Σιόβα, στο Zp87, 2015.

CDS + ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 2019, «Η Νόνη το περήφανο παγώνι», Δίσκος “Το Νησί της Φαντασίας” (Panik Records)
 2019, «Δυο παράξενα παιδιά», «Το Ταξίδι Μας Αρχίζει», Φωνητικός αυτοσχεδιασμός στο «Ναι Χορεύω! Ναι Τραγουδάω!» Δίσκος: “Το χάρτινο αερόστατο”, MLK / CD
 2017, Φωνητικός αυτοσχεδιασμός, Album “Parenthesis” του περκασιονίστα και συνθέτη Γιάννη Παπαγιαννούλη (Define Productions)
 2017, «Borders of Paradise», Album: Stratman – Borders of Paradise” (Ankh Productions /Ankh Music & Entertainment/ Stratman)
 2017, 2019 «Το σπίτι», Δίσκος: “Κάτι από σένα” (Μετρονόμος)
 2017, «Ταξίδι μ’ απαγορευτικό», Δίσκος “Πάραλος” (Ζεύξις Music)
 2016-15, «Παντέρμη», Αγγελική Τουμπανάκη & Maria Christina Harper, συλλογή “Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη”, www.musicmirror.gr.
 2015, «Οι ψυχές», Album “Μίλα μου σαν παραμύθι» (Final Touch/Cobalt)
 2012, «Αφήνω εσένα να τα πεις», Album “ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ” (Μετρονόμος)

Προσωπικό Album _ «Aggeliki Toubanaki and the Buzz Bastardz»

Η Αγγελική Τουμπανάκη δημιουργεί το 2008 το project “Toubanaki & the Buzz Bastardz”, σε συνεργασία με έξι δεξιοτέχνες μουσικούς της ελληνικής παραδοσιακής και τζαζ μουσικής. Ένα εκρηκτικό γκρουπ και μια από τις πιο ιδιαίτερες μουσικές προτάσεις της world jazz σκηνής στη Ελλάδα. Το 2015 μετά από επτά χρόνια παιξιμάτων και ζυμώσεων, έρχεται η κυκλοφορία του πρώτου ομώνυμου δίσκου του γκρουπ “Toubanaki & the Buzz Bastardz”. Ο δίσκος ηχογραφείται στην Αθήνα και μιξάρεται στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις και συγκεκριμένα επτά τραγούδια του Βασίλη Κετενζτόγλου, ένα ορχηστρικό του Παντελή Στόικου και μια σύνθεση με κρουστά και φωνές των Γιάννη Αγγελόπουλου και Κώστα Μερετάκη και τέσσερις ευρηματικές διασκευές. Τον Μάρτιο του 2016 γίνεται η επανέκδοσή του.

PROJECTS 

1. “Toubanaki & the Buzz Bastardz” (μουσικό είδος: World Jazz Music)

Βαλκανικοί ρυθμοί, δρόμοι της Ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου αναμειγνύονται με τη σύγχρονη μουσική αρμονία και φόρμα. Η Αγγελική μαζί με έξι δεξιοτέχνες μουσικούς της ελληνικής παραδοσιακής και τζαζ μουσικής δημιουργούν το 2008 ένα εκρηκτικό σύνολο και μια από τις πιο ιδιαίτερες και πολυσυλλεκτικές μουσικές προτάσεις της World Jazz σκηνής στην Ελλάδα. Το 2015 έρχεται η κυκλοφορία του πρώτου ομώνυμου δίσκου του γκρουπ “Toubanaki & the Buzz Bastardz”, ο οποίος ηχογραφείται στην Αθήνα και μιξάρεται στη Ν. Υόρκη.

2. “Drums & Voice Jazztronica duet” (practice based research project, μουσικό είδος: Nu Jazz)

Ηλεκτρονική αυτοσχεδιαστική Jazz μουσική, που έχει ως βάση τη διάδραση και τον ηχητικό πειραματισμό. Η Αγγελική με τον drummer Ηλία Δουμάνη δημιουργούν το 2014, τους “Drums & Voice Jazztronica Duet”, ένα πρωτοποριακό ντουέτο τυμπάνων και φωνής. Οι δύο μουσικοί δημιουργούν ένα πολυμορφικό ηχητικό σύμπαν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και προγραμμάτων. Στόχος του project είναι η έρευνα και ψηλάφηση των ορίων του ήχου των οργάνων τους. Drums & Voice Jazztronica Duet ft Soloup (Μουσείο Μπενάκη, 23.1.2019)

3. Toubanaki Music Projects (μουσικό είδος: Fusion World Jazz)

Στις μουσικές παραστάσεις Crossovers και Συνδέσεις η Αγγελική Τουμπανάκη, με τους συνεργάτες της, δημιουργούν ένα σύγχρονο, πολυδιάστατο ηχητικό περιβάλλον με φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, λούπες και πολυφωνίες, αυτοσχεδιασμούς και συνθέσεις – συνδέσεις διαφορετικών χωροχρόνων.

4. “Jazz Plus” project (μουσικό είδος: Contemporary Vocal Jazz)

Ένα αμιγώς jazz σχήμα με ρεπερτόριο από τη σύγχρονη Vocal Jazz σκηνή. Βασίζεται κυρίως στην αυθόρμητη, real time αναδόμηση και ανασύνθεση του ρυθμού, της αρμονίας και της φόρμας, αλλά και στον vocal jazz, extended vocal, αυτοσχεδιασμό. Η Αγγελική Τουμπανάκη, δημιούργησε το “Jazz Plus” project το 2010 μαζί με τους διακεκριμένους μουσικούς, Γρηγόρη Ντάνη (κιθάρα) και Κώστα Κωνσταντίνου (κόντρα μπάσο)

5. Ulaloum (μουσικό είδος: electronic Jazz Rock)

Μια υβριδική παράσταση όπου ο λόγος ποιητών και τραγουδοποιών συνομιλεί με τη σύγχρονη μουσική φόρμα. Μελωδίες, παράξενοι ήχοι, εφέ και βοκαλισμοί μετασχηματίζονται σε φως, χρώματα, σκιές. Οι λέξεις-έννοιες αποκτούν μια ιδιαίτερη ηχητική δόνηση μέσα σε ένα πολυδιάστατο ηλεκτρονικό μουσικό σύμπαν.

aggelikitoubanaki.com

Toubanaki YouTube Channel

Facebook Page/ToubanakiMusicProjects

Εκδηλώσεις

Το «Drums & Voice Jazztronica Duet» στο Athens Music Week 2020

Η βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη και ο ντράμερ Ηλίας Δουμάνης, που αποτελούν το πρωτοποριακό σχήμα «Drums & Voice Jazztronica Duet», θα είναι μία από τις ελληνικές συμμετοχές στο Διεθνές Συνέδριο και Φεστιβάλ ′′Showcases′′, στο πλαίσιο του Athens Music Week 2020, την Παρασκευή 19 Ιουνίου.

Αγγελική Τουμπανάκη “Crossovers”

Η world jazz βοκαλίστρια και performer Αγγελική Τουμπανάκη επιστρέφει για τρίτη χρονιά στην αγαπημένη της σκηνή Σταυρό του Νότου Club , για να παρουσιάσει με τους σπουδαίους συνεργάτες της, την πολυσυλλεκτική παράσταση, «Crossovers: από την παράδοση στη σύγχρονη φόρμα».

Toubanaki Music Projects στο Σταυρό του Νότου

Μετά τις τρεις επιτυχημένες παραστάσεις (Δεκέμβριος 2018) και λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, η Αγγελική Τουμπανάκη και οι συνεργάτες της μας προσκαλούν ξανά στον ξεχωριστό πολυσύνθετο μουσικό κόσμο τους στον Σταυρό του Νότου Club.

Κριτικές

«… Η Αγγελική Τουμπανάκη τιθασεύεται σε τέτοιο βαθμό από τη δύναμη της μουσικής, που η ίδια καταλήγει να είναι ατίθαση και αχαλιναγώγητη απέναντι σε κάθε μορφή της. Είναι μοναδικός ο τρόπος που συνδέει τις μουσικές του κόσμου και τις κάνει δικές της, μεταδίδοντάς τες ταυτόχρονα και στο κοινό που την παρακολουθεί, δημιουργώντας ένα είδος επίκλησης σε μια δύναμη χαράς…»

Διονύσης Χριστόπουλος

«… H Αγγελική μοιάζει να επικοινωνεί με τις πιο αρχέγονες χορδές μας, φέρνοντας στην επιφάνεια τόπους που νοσταλγούμε χωρίς να τους έχουμε καν ζήσει. Έχει αυτή την «υπερφυσική» ικανότητα…»

Κική Μουστακίδου

«…Αυτοσχεδιάζει, πειραματίζεται, τραγουδά με την ψυχή και το σώμα της, συγκινεί με τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις που ερευνά… Δημιουργός, παραγωγός, vocalist, περφόρμερ με τα όλα της, ανοιχτόκαρδη και αεικίνητη,..»

Γιώτα Συκκά

«… Ένα μουσικό πολυεργαλείο που μας κατέκτησε. Ατμοσφαιρική, αισθαντική, παθιασμένη, τολμηρή, πολυδιάστατη, ένα μουσικό ξωτικό, αυτή είναι η Αγγελική Τουμπανάκη…»

Αγγελική Τουμπανάκη:H φωνή,οι αυτοσχεδιασμοί και τα μουσικά ιδιώματα | 28/12/2018 | ΕΡΤ

Video

Toubanaki & the Buzz Bastardz – ΕΡΤ (SummERTime Festival)

Drums & Voice Jazztronica Duet ft Soloup | Benaki Museum | 23.1.2019

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ: ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ – Ιουλιος 2018

Attic -art / Αφιερωμα στη Μουσικη Σκηνη – “Toubanaki Music Projects”

Gallery

Go to Top