Θάνος Σταυρίδης
Ακορντεονίστας – Συνθέτης
Θάνος Σταυρίδης
Ακορντεονίστας – Συνθέτης
Ο Θάνος Σταυρίδης γεννήθηκε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα του βήµατα στο ακορντεόν τα έκανε σε ηλικία 6 ετών. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και είναι κάτοχος πτυχίων Αρµονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Έχει επίσης ασχοληθεί µε το σαξόφωνο, στο οποίο έφτασε στο επίπεδο διπλώµατος. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης στον τοµέα της εθνοµουσικολογίας και πτυχιακή εργασία µε τίτλο: “Tο Ακορντεόν και η Τεχνική του στις Κοµπανίες των Ανατολικορωµυλιωτών στην Ελλάδα”.
Ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο στα πρώτα φοιτητικά του χρόνια, δουλεύοντας σαν ακορντεονίστας σε ρεµπετάδικα και διάφορα άλλα στέκια και µουσικές σκηνές της Θεσ/νίκης. Παράλληλα ασχολήθηκε µε την παραδοσιακή µουσική της Ελλάδας και γενικότερα των Βαλκανίων, ερευνώντας τον τρόπο µε τον οποίο χρησιµοποιείται το ακορντεόν είτε ως σολιστικό, είτε ως όργανο συνοδείας. Έχει πάρει µέρος σε πολλά φεστιβάλ φολκλορικής µουσικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Υπήρξε ιδρυτής της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδά το 1999, την οποία διευθύνει έκτοτε. Διδάσκει ακορντεόν σε ωδεία της Θεσ/νίκης και της περιφέρειας, ενώ έχει κάνει και σεµινάρια ελληνικής παραδοσιακής µουσικής στο εξωτερικό, ανάµεσα στα οποία και το φεστιβάλ ακορντεόν στη Σύρο όπου δίδαξε το καλοκαίρι του 2015.
Είναι ιδρυτικό µέλος του “Συλλόγου φίλων της Jazz” και του “Πανελληνίου Συλλόγου Καθηγητών Ακορντεόν”.
Διδάσκει ακορντεόν στο Τµήµα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου απ’ το 2010 εως και σήµερα, ενώ από φέτος διδάσκει και στο Μεταπτυχιακό τµήµα του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας.
Έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες µε πολλούς καλλιτέχνες τόσο της έντεχνης όσο και της jazz σκηνής, καθώς επίσης και µε διάφορες θεατρικές
οµάδες.
Υπήρξε ιδρυτικό µέλος του µουσικού σχήµατος “ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ”, το οποίο έδρασε στη Θεσσαλονίκη για περίπου 10 χρόνια συνδυάζοντας ελεύθερα τις τεχνοτροπίες της jazz µ’ ένα ιδιαίτερα εκφραστικό ηχητικό πεδίο, που απλώνεται στο σύνολο της ελληνικής-βαλκανικής παράδοσης. Ο πρώτος τους δίσκος ακτίνας µε τίτλο “παράδοση a jazz”, βρισκόταν στο Νο 367 επί συνόλου 1005 δίσκων για το 2005 στα World Music Charts.
Υπήρξε επίσης ιδρυτικό µέλος είναι οι Cabaret Balkan, ένα από τα πρώτα σχήµατα στην Ελλάδα που ασχολήθηκε µε τον Βαλκανικό ήχο αναµιγµένο µε τα σύγχρονα electro pop-rock µουσικά ρεύµατα.
Το πιο πρόσφατο γκρουπ του οποίου είναι ιδρυτικό µέλος είναι οι Drom.
Τα τελευταία χρόνια συµµετέχει επίσης ως session µουσικός κι ενορχηστρωτής σε πολλές ηχογραφήσεις και συναυλίες. Μεταξύ άλλων, µέσα στο 2009
κυκλοφόρησε ο δίσκος ακτίνας “Καλά το λεν για το φεγγάρι” του Γ. Καλογήρου σε µέρος του οποίου υπογράφει την ενορχήστρωση.
Το 2011 υπογράφει την ενορχήστρωση στο δίσκο ακτίνας «Νουριέ ιε µπόλνα λέγκναλα» µε τραγούδια από τα Ποµακοχώρια της ελληνικής Ροδόπης, τον πρώτο δίσκο που κυκλοφορεί επίσηµα στην ελληνική δισκογραφία µε ποµάκικα παραδοσιακά τραγούδια.
Τον Ιανουάριο του 2014 συνυπογράφει την ενορχήστρωση και την µουσική επιµέλεια του δίσκου ακτίνας «τί λέει η αλεπού» σε µουσική της Ευανθίας Ρεµπούτσικα και στίχους Ελένης Ζιώγα.
Τον Μάιο του 2016 κυκλοφορεί από την Kyklos Records η πρώτη του ολοκληρωµένη δισκογραφική δουλειά µε τίτλο «Mε µια βαλίτσα όνειρα», η οποία περιέχει 12 δικές του ορχηστρικές συνθέσεις στις οποίες παίζουν συνολικά 27 µουσικοί από Ελλάδα και Βαλκάνια ενώ σ’ ένα τραγουδάει και η Ματούλα Ζαµάνη. Ο δίσκος έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές στο εξωτερικό, έχοντας airplay σε σταθµούς της Αυστραλίας, της Αργεντινής, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Έχει ψηφιστεί µέσα στους 10 καλύτερους δίσκους έθνικ µουσικής στο σταθµό rutes del so της Βαρκελώνης, ενώ είναι υποψήφιος στην κατηγορία “Mουσικές του Kόσµου” της Ένωσης Γερµανών Κριτικών.
Τον Δεκέμβριο του 2020 παρουσιάζει την καινούρια του δισκογραφική δημιουργία “Spicy Margarita”, η οποία κυκλοφορεί από την Artway – Τεχνότροπον.
Ένας δίσκος φωτεινός, που παντρεύει τη βαλκανική μουσική με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Jazz, rock, latin, brass κι έγχορδα ανακατεύονται με τον ήχο του ακορντεόν δημιουργώντας ένα παιχνιδιάρικο αμάλγαμα. Theodosii Spassov, Vlatko Stefanovski, Vladimir Karparov, Μιχάλης Καπηλίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Στάθης Άννινος και οι συνοδοιπόροι του Θάνου Σταυρίδη στους Drom, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Χρήστος Τάσιος, Γιάννης Καρακαλπακίδης, Βασίλης Αθανασίου, είναι μερικοί απ’ τους 29 εξαιρετικούς μουσικούς απ’ την Ελλάδα και τα Βαλκάνια που συμμετέχουν στο “Spicy Margarita”.
Ενδεικτικές συνεργασίες:
Ευανθία Ρεµπούτσικα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας, Σωκράτης Μαλαµας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαµάνη, Μάκης Σεβίλογλου, Εστουδιαντίνα, Γεράσιµος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Εστουδιαντίνα, Theodosii Spassov, Peter Ralchev, Κώστας Θεοδώρου, Φλώρος Φλωρίδης, Παντελής Στόικος και πολλοί άλλοι.