Project Description

Προφιλ καλλιτεχνη

Πηγή Λυκούδη

Συνθέτις

Προφίλ καλλιτέχνη

Πηγή Λυκούδη

Συνθέτις

«Στη μουσική υπάρχει η δύναμη που κρατά τη μνήμη της ύπαρξής μας ζωντανή. Αυτή η πίστη μου γέννησε την ανάγκη να υπηρετήσω τη μουσική μέσα από το δρόμο της σύνθεσης. Έτσι οδηγήθηκα στην πληρότητα που δίνει η δημιουργία, πληρότητα που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει».

Αυτά δηλώνει σήμερα μετά από μία διαδρομή γεμάτη αγάπη για την μουσική, προσπαθώντας καθημερινά να μεταδώσει την ουσία της και τα όσα αυτή μπορεί να μας προσφέρει.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία 8 ετών στην τάξη της Μαριάννας Λάρδη. Τελείωσε με Άριστα παμψηφεί και Β’ Βραβείο (τάξη Γ. Κακαλή). Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους παιδαγωγούς (Ganev, Paola Volpe, Oxana Vablonskaya, Vovka Ashkenazy, Mario Deliponti, Γεράσιμο Κακαλή, Φωτεινή Ορφανίδου, Δημήτριο Τουφεξή, Θεόδωρο Αντωνίου, κ.α.).

Συμμετείχε σε σεμινάρια σύνθεσης με τους Θεόδωρο Αντωνίου, Λ. Νόνο, Κ. Στοκχάουζεν, Χ. Β. Χέντσε, Γκ. Κούρταγκ, και του Ντάρσαντ.

Το 1996 παρακολούθησε σεμινάρια μουσικής για το θέατρο με τον Δ. Τσαλαχούρη, ενώ την περίοδο 1999 – 2000 παρακολούθησε MASTERCLASS πιάνου και σύνθεσης στο Salzburg ( Σάλτσμπουργκ) της Αυστρίας.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2006 που ολοκλήρωσε τον κύκλο των ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων, με την απόκτηση διπλώματος σύνθεσης με άριστα παμψηφεί, πήρε μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολύ καλές διακρίσεις.

Εξειδικευμένη σε θέματα παιδοψυχολογίας και μαθησιακών προβλημάτων στη μουσική, ασκεί διδακτική δραστηριότητα από το 1989. Η αγάπη και η φροντίδα για τους μαθητές της ανταμείβονται από τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους και την πορεία τους στο μουσικό χώρο. Σήμερα είναι μόνιμη καθηγήτρια πιάνου στο δημοτικό ωδείο Πετρουπόλεως και στο ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης μουσικής.

Παράλληλα με τη συνεχή θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωσή της στο εξωτερικό, έχει ξεκινήσει τη συνθετική της δουλειά από το 1991.

Την περίοδο 2002 – 2003 γράφει το Συμφωνικό έργο: «Χαρά σ’ Εσέ Χώρα Λευκή» από το ποίημα του Κωστή Παλαμά Ο Ύμνος της Αθηνάς. Το έργο είναι δομημένο για Συμφωνική Ορχήστρα, με ορχηστρικά μέρη, τραγούδια για γυναικεία φωνή και ανδρική φωνή, απαγγελία ανδρικής και γυναικείας φωνής και μικτή χορωδία.

Από το 2004 μέχρι το 2006 παρουσίασε το έργο της σε σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χαρακτηριστική επιτυχία είχαν οι συναυλίες της στο πολιτιστικό κέντρο ΔΑΪΣ με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Λεοντίου υπό την διέυθυνση της Κατερίνας Κλάδη, στο Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο της Σπάρτης με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Κηφισιάς υπό τη διεύθυνση του Valeriou Oreskin, στον αρχαιολογικό χώρο των Αμυκλών στη Λακωνία, στην Δεσφίνα στην υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας το 2004.

Συνθέσεις της παρουσιάζονται το 2007  και το 2008 στην «Galerie Progres» του Βελιγραδίου,  στη μουσική σκηνή «Μεθυσμενάκι» του πολυχώρου «Δίπυλον»,  στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στον ΙΑΝΟ σε μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου» και  στο 2ο Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων.

Την ενότητα των τραγουδιών της «Οι Γειτονιές του Φεγγαριού» παρουσίασε με την ίδια επιτυχία στην πανσέληνο της 6ης Αυγούστου και της 4ης Σεπτεμβρίου 2009 στην Μονεμβασία και τη Κηφισιά αντίστοιχα.

Έχει συμμετάσχει επίσης με τραγούδια της σε στίχους Ελλήνων ποιητών στους εορτασμούς της Παγκόσμιας ημέρα Ποίησης στον Ιανό τόσο το 2008 όσο και το 2011.

Η έναρξη της δισκογραφικής της δραστηριότητας έγινε τον Ιανουάριο του 2008 που εκδόθηκε το πρώτο CD, σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρία “Καθρέφτης”, με τίτλο «Μου χρωστάς μια αγάπη ουρανέ»,  σε ποίηση του Γιάννη Π. Ιωαννίδη.

Το 2009 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των εκδηλώσεων της Νομαρχίας Λακωνίας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Με τους συνεργάτες της οργάνωσε μία σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων. Ξεχωριστή είναι έκθεση με τίτλο «Εικαστική πλευρά του Γιάννη Ρίτσου» που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την υπεύθυνη διεθνών πολιτισμικών θεμάτων της Γαλλικής Πρεσβείας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη.

Ξεχωριστή επιτυχία σημείωσε επίσης η παρουσίαση, σε επίσημη πρώτη, του συμφωνικού ποιήματός της «Η δίψα στο Μυστρά» βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Το έργο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ορχήστρα φίλων της μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ και τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς και απήγγειλε ο Γιάννης Φέρτης.

Συνεχίζοντας τη σχέση της με τους Λάκωνες ποιητές, ένα χρόνο μετά παρουσιάζει επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παράλληλα με τη «Δίψα στο Μυστρά» που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μπάσης, την ενότητα των τραγουδιών της  βασισμένη σε ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου με ερμηνεύτρια την Ελένη Πέτα και απαγγελία του Γιάννη Φέρτη πάλι με την ορχήστρα φίλων της μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ και τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

Την ίδια περίοδο του 2009, συνέθεσε τη μουσική για έξη (6) ενορχηστρωμένα θέματα της θεατρικής παράστασης «Παλίρροια του Σεπτέμβρη», που ανέβασε η Ελένη Ερήμου στην χειμερινή θεατρική περίοδο 2009-2010 στο θέατρο ΑΜΙΡΑΛ, με την σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη.

«Οίνος Άκρατος» έχει τίτλο η ενότητα των τραγουδιών της για το κρασί. Σχετικά με την ενότητα αυτή η Πηγή Λυκούδη αναφέρει ότι «…Εντρυφώντας στις παραδώσεις μας και την Ελληνική ποίηση δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσεις την τεράστια και διαχρονική σχέση του οίνου με τον πολιτισμό μας.
Με τη σκέψη ότι η μακρόχρονη οινική μας παράδοση έχει τοποθετήσει το κρασί σ’ ένα φιλικότερο περιβάλλον όπως αυτό της φιλοξενίας, της παρηγοριάς, της συζήτησης και του κεφιού, τόσο στις ταβέρνες όσο και στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι, δημιούργησα την ενότητα αυτή».
Αποτελείται από 11 μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών της περιόδου 1738 έως 1940, ένα τραγούδι από ποιήματα για το κρασί του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη και 5 τραγούδια σε στίχους δύο σύγχρονων στιχουργών, του Μιχάλη Μπουρμπούλη και Φιλίππου Γράψα.

Το 2011 παρουσίασε στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης μία επιλογή από τη συνθετική της δουλειά με τίτλο «Μουσική στην ποίηση με τα μάτια μιας γυναίκας». Τον ίδιο χρόνο, την παραμονή της θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιήθηκε συναυλία της υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, παρουσία της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄, για να τιμηθούν οι επέτειοι των είκοσι χρόνων Πατριαρχικής Ποιμαντορίας του και των πενήντα χρόνων Εκκλησιαστικής Διακονίας που συμπληρώθηκαν το 2011.

Το 2012 επαναλαμβάνεται η ενότητα «Μουσική στην ποίηση με τα μάτια μιας γυναίκας» στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Iανός, με την ευκαιρία της γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Την ίδια χρονιά το Δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ μετέδωσε τη ενότητα των τραγουδιών της σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για το έτος το αφιερωμένο στον ποιητή.
Στις 18 Νοεμβρίου 2012 σε εκδήλωση του Δήμου Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου παρουσίασε στην Ιωνιδείο Σχολή με την ενότητα τραγουδιών της σε στίχους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου  «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο»

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην εκπομπή του «Εβδομάδες Ελλήνων Δημιουργών», παρουσίασε σε ζωντανή μετάδοση, από το στούντιο Ε τη συναυλία με τίτλο «Τραγουδώντας το κρασί και τον έρωτα» που περιλάμβανε στο μεγαλύτερο μέρος της, την εργασία της πάνω σε μελοποιήσεις ποιημάτων Ελλήνων ποιητών. Στις αρχές Ιουνίου η εκπομπή μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη σε ένα δίωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα από τη ΝΕΤ.

Το 2013 παρουσίασε το συμφωνικό έργο της ««Χαρά σ’ Εσέ Χώρα Λευκή»», έργο βασισμένο στην ποιητική σύνθεση του Κωστή Παλαμά Ο Ύμνος της Αθηνάς, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Αίθουσα Αντιγόνη Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, και η Μικτή Χορωδία στου Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη σύμπραξη μελών της νεανικής – παιδικής χορωδίας «Μανώλης Καλόμοιρης» υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Τμήματος καθηγητή Νίκου Μαλιάρα. Ερμήνευσαν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Σπύρος Κλείσσας. Απήγγειλε ο Γιάννης Φέρτης. Την επιμέλεια της συναυλίας είχε η εικαστικός Διοχάντη.

Η παρουσιάσεις του έργου για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 τέθηκαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 29 Μάρτιου του 2014 παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία στο Centre Communautaire Laïc Juif των Βρυξελλών, με τη στήριξη του Institut Sépharade Européen καθώς και του Foyer Sépharade σε ένα αφιέρωμα τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, των Ρωμανιωτών της Ηπείρου με τίτλο «Ας τραγουδήσουμε και πάλι». Το αφιέρωμα αυτό ήταν βασισμένο σε ποιήματα του Γιωσέφ Ελιγιά, ποιήματα του οποίου μελοποιήθηκαν για πρώτη φορά και στο ποίημα «Η Φούγκα του Θανάτου» του Γερμανόφωνου Ρουμανοεβραίου ποιητή Paul Celan (Πάουλ Τσέλαν).

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό και Θρησκευτικό Μουσείο Αθηνών στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του μουσείου, το συμφωνικό της έργο «Η δίψα στο Μυστρά» από τη συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου 2015 και κάθε Κυριακή, για οκτώ μόνο παραστάσεις παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία στη Galerie Δημιουργών το θεατρικό έργο «Τα Πάθη της Αγάπης» με κείμενα του Θανάση Σάλτα, ένα έργο που δομείται από 11 θεατροποιημένα τραγούδια της.
Το έργο ανέβηκε στις 30 Αυγούστου με μεταφρασμένα στην Τουρκική γλώσσα κείμενα, στα Βουρλά της Σμύρνης στο ιστορικό θέατρο Bademler. Οι εξαιρετικά συγκινητικές και φιλόξενες εκδηλώσεις των κατοίκων και η αμέριστη συμμετοχή τους στην παράσταση επιβεβαίωσαν την επιτυχία της.

Στις 19 Μαρτίου 2015, στη Galerie Δημιουργών παρουσίασε το νέο της CD με τίτλο «Εν ονόματι του χρόνου» σε στίχους του Φίλιππου Γράψα.  Στην ποιότητα των συντελεστών του CD, της συνθέτριας, του στιχουργού, των ερμηνευτών αναφέρθηκαν οι έμπειροι περί την ελληνική μουσική ομιλητές Γιάννης Κακουλίδης, Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Μονεμβασίτης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σκίντσας. Την βραδιά αυτή τίμησε επίσης τους συντελεστές του δίσκου με την παρουσία του ο Μάνος Ελευθερίου.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 συμμετείχε ακόμη μία φορά στο φεστιβάλ του δήμου Κηφισιάς Μενάνδρεια 2016, με την ενότητα των τραγουδιών της «Έλληνες Ποιητές Ταξιδεύουν με Μουσική της Πηγής Λυκούδη», με ερμηνευτές τον Σπύρο Κλείσσα, την Βικτωρία Ταγκούλη και την Γεωργία Αγγέλου.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2016 παρουσίασε το CD «Τα Πάθη της Αγάπης» με τα δεκατρία τραγούδια που μελοποίησε για την ομώνυμη θεατρική παράσταση σε κείμενα και στίχους του συγγραφέα – ποιητή Θανάση Σάλτα.
Για αυτή τη δισκογραφική δουλειά μίλησαν ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Δημιουργός Αρχείου Ελληνικής Δισκογραφίας Πέτρος Δραγουμάνος και ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας.

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 σε εκδήλωση του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης αφιερωμένη στα γράμματα και την παιδεία παρουσίασε στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» την ενότητα «Έλληνες Ποιητές Ταξιδεύουν με Μουσική της Πηγής Λυκούδη».

Στις 23 Οκτωβρίου 2017 παρουσίασε ένα νέο cd με τον τίτλο «Ο Πόνος όλου του Κόσμου». Στη δημιουργία του οδήγησε η εξαιρετική επιτυχία της συναυλίας της 29ης Μάρτιο του 2014 που πραγματοποιήθηκε στο Centre Communautaire Laïc Juif των Βρυξελλών. Σε αυτό περιλαμβάνονται όπως και στην πρώτη συναυλία τα μελοποιημένα για πρώτη φορά ποιήματα του Γιωσέφ Ελιγιά και την «Φούγκα θανάτου» του Paul Celan σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου και απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Στο πάνελ της παρουσίασης συμμετείχαν η κα Ιωάννα Αβραμίδου, φιλόλογος-μεταφράστρια, η Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, φιλόλογος-καθηγήτρια Πανεπιστημίου, και ο κος Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής. Την συζήτηση συντόνισε η κα Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2017 η Πηγή Λυκούδη παρουσίασε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία στο θέατρο του κολλεγίου Αθηνών, το τέταρτο από τα συμφωνικά της έργα, το ορατόριο «Προσευχή». Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, οργανώθηκε από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών. Το λιμπρέτο του έργου είναι βασισμένο στην ορθόδοξη υμνολογία των Θεομητορικών και το σύνολο των Δεσποτικών εορτών. Τα επιλεγμένα κείμενα του, που προσδίδουν σε αυτό μία συγκροτημένη ολότητα στην εξέλιξή του, διατηρούν την Αλεξανδρινή Κοινή γλώσσα, από την οποία δημιουργήθηκε η λόγια μορφή τής εκκλησιαστικής γλώσσας της λατρείας τής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τής Υμνολογίας των μεγάλων Βυζαντινών ορθόδοξων υμνογράφων. Το έργο ερμήνευσαν η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Alexandra Gravas ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας. Συμμετείχε ο βυζαντινός χορός «ΤΡΟΠΟΣ» υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη. Συνέπραξε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του μαέστρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρύσανθου Αλησάφη. Το έργο μεταδόθηκε από την Εθνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση την Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου 2018.

12 Μάϊου 2018, «Ο Πόνος όλου του Κόσμου» συνεχίζει το επιτυχημένο ταξίδι του στη Galerie Δημιουργών, με μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση – καταγγελία ενάντια στη βία, το ρατσισμό, τη βαρβαρότητα και την απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης με ποίηση και μουσική, με καλεσμένους την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, μέλη της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής, καθώς και μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και του της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.

19 Ιουλίου 2018 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) με θέμα την μελοποιημένη ποίηση, παρουσίασε την  ενότητα τραγουδιών της «Έλληνες ποιητές ταξιδεύουν με μουσική της Πηγής Λυκούδη». Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο του Ζάππειου Μεγάρου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν η διεθνούς φήμης mezzo soprano Alexandra Gravas ο πολυτάλαντος και καταξιωμένος βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας καθώς και οι γνωστοί ερμηνευτές της νέας γενιάς Γεωργία Αγγέλου και Κώστας Χατζηκυριάκος-Σβώκος.

Παρουσιάστηκε ακόμη στις 18 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Κηφισιάς ΜΕΝΑΝΔΡΕΙΑ 2018 με τον κύκλο των τραγουδιών «Ο πόνος όλου του κόσμου» με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Βαλτινό και τις αδελφές Βουγιουκλή.

11 Ιανουαρίου 2019 στον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ πραγματοποίησε μία ακόμη συναυλία» με τίτλο «Κράτα στην αγκαλιά σου το Παιδί». Στη συναυλία αυτή η διεθνούς φήμης mezzo soprano Alexandra Gravas ερμήνευσε για πρώτη φορά το μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη «Νανούρισμα στο γιο μου» του Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση της Έρας Σαββαΐδου. Τραγούδια ερμήνευσαν επίσης οι  Γεωργία Αγγέλου και Κώστας Χατζηκυριάκος-Σβώκος.

Στις 28 Ιανουαρίου 2019 επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε μέρος του έργου της «Ο Πόνος όλου του Κόσμου» στις ψηφισμένες από την Βουλή των Ελλήνων εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ίδρυμα μείζονος Ελληνισμού, με ερμηνευτές την μεσόφωνο Alexadra Gravas και τον Γρηγόρη Βαλτινό.

16 Αυγούστου 2019. Αυγουστιάτικη πανσέληνος. Στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης στη βραδιά με τίτλο «Φύση, μνημεία και άνθρωποι στο φως του φεγγαριού», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου, φιλοξένησε στον καθιερωμένο πλέον από το υπουργείο Πολιτισμού εορτασμό της πανσελήνου του Αυγούστου την συνθέτρια με μία σειρά ξεχωριστά επιλεγμένων τραγουδιών της. Ερμήνευσαν η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη.

27 Σεπτεμβρίου 2019 το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας τίμησαν τους δύο Λάκωνες ποιητές Γιάννη Ρίτσο και Νικηφόρο Βρεττάκο. Την εκδήλωση πλαισίωσε η συνθέτρια παρουσιάζοντας μέρος του έργου της «Η δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και τα τραγούδια της από τα μελοποιημένα ΄ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Εκτός των επισήμων την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αδελφή του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ερμήνευσαν ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας και η Γεωργία Αγγέλου.

Μία ακόμη παρουσίαση του έργου «Ο Πόνος όλου του Κόσμου» πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στις 27 Ιανουαρίου 2020 στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα στα Ιωάννινα, γενέτειρα του Γιωσέφ Ελιγιά. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη σε συνεργασία με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Μωυσή Ελισάφ, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Βαλτινός η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη.
Οι παρουσιάσεις της μουσικής αυτής ενότητας τέθηκαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος του Υπουργείου Εξωτερικών η διάρκεια της οποίας προσδιορίζεται από την 1η Απριλίου 2021 έως 31η Μαρτίου 2022.

Τέλος Ιουνίου του 2020 εκδόθηκε ψηφιακά από την F.M. Digital Tunes Ltd σε συνεργασία με την FM records η πολυσυλλεκτική ενότητα «Ταξίδια εν Λευκώ» με ερμηνευτές τους Σπύρο Κλείσσα, Γεωργία Αγγέλου και Μαρίνα Βολουδάκη σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, Φίλιππου Γράψα, Νάνσυς Κανέλλη – Ξένιας Δικαίου και Γιώργου Μανιού.

Την 25η Μαρτίου 2021 η «Φωνή της Ελλάδας» και το Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη το συμφωνικό έργο της «Μακρυγιάννης», διάρκειας 40 περίπου λεπτών. Αυτό βασίζεται εξ΄ ολοκλήρου στην μελοποίηση του ομώνυμου κορυφαίου ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού. Η μουσική προσέγγιση έγινε με απόλυτο σεβασμό στις δύο αυτές προσωπικότητες που κοσμούν την διαδρομή της μεταβυζαντινής Ελληνικής ιστορίας. Συνέπραξε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, απάγγειλε ο Γρηγόρης Βαλτινός και ερμήνευσε ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας. Την μουσική διεύθυνση είχε ο Γιώργος Αραβίδης.

Η συνθέτρια με το έργο αυτό έλαβε μέρος στο διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Στις 20 Απριλίου 2021 ανακοινώθηκαν επίσημα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Με βάση αυτά το συμφωνικό έργο της «Μακρυγιάννης» έλαβε το πρώτο βραβείο.

Οι μουσικές της δραστηριότητες για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν την έκδοση δύο ακόμη CD με τίτλους «Σμύρνης Θυμιάματα» σε ποίηση του Γιάννη Π. Ιωαννίδη και την ενότητα των τραγουδιών της για το κρασί με τον τίτλο «Οίνος άκρατος». Αποτελείται από 11 μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών της περιόδου 1738 έως 1940, και άλλων σύγχρονων ποιητών και στιχουργών.

Η Πηγή Λυκούδη είναι καλλιτεχνικά υπεύθυνη του Πολυχώρου Τέχνης Galerie Δημιουργών [www.galeriedimiourgon.gr (e-mail: hello@ galeriedimiourgon.gr)] στη Νέα Κηφισιά.

Η συνθέτρια κατά τη διάρκεια της μουσικής της διαδρομής έχει συνεργαστεί με τους: Alexandra Gravas, Νένα Βενετσάνου, Μανώλη Μητσιά, Δημήτρη Μπάση,
Ρίτα Αντωνοπούλου, Σπύρο Κλείσσα, Παντελή Θαλασσινό, Μαρία Σουλτάτου Ελένη Πέτα, Μόρφω Τσαϊρέλη, Γεωργία Αγγέλου, Βικτωρία Ταγκούλη, Νίκο Καρακαλπάκη, Πένυ Ξενάκη, Αγνή, Κώστα Καράλη, Αλέξανδρο Χατζή, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, Γεωργία Βεληβασάκη, Μαρίνα Βολουδάκη, καθώς και τους Γιάννη Φέρτη, Γρηγόρη Βαλτινό, Ελένη Ερήμου, Αλέκο Συσσοβίτη και την Ρούλα Πατεράκη.

Κριτικές

“Ο Πόνος όλου του Κόσμου”… Η πολυρυθμική μουσική ανάγνωση των λεκτικών μοτίβων του ποιήματος, ο τρόπος που επιλέγει, αναπτύσσει και επαναλαμβάνει μουσικά τις φράσεις, η ενδογενής μουσική θεατρικότητα μέσα από το επιλεγμένο ηχητικό περιβάλλον … συνθέτουν μια μουσική παρτιτούρα που κάλλιστα αντί για νότες θα μπορούσε να έχει τους στίχους της «Φούγκας». Κι αυτό είναι το σημαντικότερο επίτευγμα οποιουδήποτε συνθέτη καταπιάνεται παντοιοτρόπως με ένα ποιητικό έργο.
Σπύρος Αραβανής, Music Paper
Η Ελληνίδα δημιουργός προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον με την πρωτότυπη προσέγγισή της στην τέχνη …

“Προσαρμόζει τις μουσικές της στην αισθητική του ποιητικού λόγου με άνεση αλλά και με ειλικρίνεια…”

Γιώργος Μονεμβασίτης
“Γράφει ελληνική μουσική και ελληνικά τραγούδια με ευγένεια και ευαισθησία, και για αυτό τον λόγο απευθύνεται στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων, που διαθέτουν και διατηρούν αυτά τα χαρακτηριστικά…”
Ηλίας Ανδριόπουλος

“…Χειρίζεται με απαράμιλλη μαεστρία και τέχνη σε βαθμό που τα τραγούδια και γενικότερα οι συνθέσεις της, να «μυρίζουν» Ελλάδα…”

Μαρία Μ. Μόσχου

“…Τῆς εἴμεθα πολὺ εὐγνώμονες διὰ τὸ ὅλον ἔργον της, τὸ ὁποῖον εἰς ἡμέρας ζόφου καὶ κατηφείας, ὅπως αὐταὶ ποὺ διέρχεται ὁ εὐλογημένος Ἑλληνικὸς λαὸς κατ’ αὐτάς, χαρίζει κουφισμὸν τοῦ ἄχθους, γλυκασμὸν παραμυθίας καὶ φῶς ἐλπίδος…”

Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Συνεντεύξεις

Video

Πηγη Λυκουδη, Μανωλης Μητσιας – Τα καραβια της ξενιτιας

Πηγη Λυκουδη, Μαρια Σουλτατου – Ματωμενη Πατριδα

Ταξιδια εν λευκω (Full Album//Official Audio)

Χαρα σ΄ εσε χωρα λευκη

Gallery