Πηγή Λυκούδη
Συνθέτις
Πηγή Λυκούδη
Συνθέτις
Σπουδές
Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Άρχισε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία 8 ετών στην τάξη της Μαριάννας Λάρδη. Τελείωσε με άριστα παμψηφεί και απέσπασε Β’ βραβείο (τάξη Γ. Κακαλή).
Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους παιδαγωγούς (Ganev, Paola Volpe, Oxana Vablonskaya, Vovka Ashkenazy, Mario Deliponti, Γεράσιμο Κακαλή, Φωτεινή Ορφανίδου, Δημήτριο Τουφεξή, Θεόδωρο Αντωνίου, κ.α.).
Συμμετείχε σε σεμινάρια σύνθεσης με τους Θεόδωρο Αντωνίου, Λ. Νόνο, Κ. Στοκχάουζεν, Χ. Β. Χέντσε, Γκ. Κούρταγκ, και του Ντάρσαντ.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικής για το θέατρο με τον Δ. Τσαλαχούρη και ακολούθησε Masterclass πιάνου και σύνθεσης στο Salzburg της Αυστρίας.
Φοίτησε μέχρι το 3ο έτος Α..Σ.Σ.Ο.Ε
Κατά την διάρκεια του κύκλου σπουδών της για την απόκτηση διπλώματος σύνθεσης (άριστα παμψηφεί στην τάξη του Σπύρου Μάζη), πήρε μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολύ καλές διακρίσεις.
Εκπαιδευτική δραστηριότητα
Εξειδικευμένη σε θέματα παιδοψυχολογίας και μαθησιακών προβλημάτων στην μουσική, ασκεί διδακτική δραστηριότητα από το 1989. Η αγάπη και η φροντίδα για τους μαθητές της, ανταμείβονται από τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους και την πορεία τους στο μουσικό χώρο. Σήμερα είναι μόνιμη καθηγήτρια πιάνου στο δημοτικό ωδείο Πετρουπόλεως και στο ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης μουσικής.
Συνθετικές εργασίες
Παράλληλα με τη συνεχή θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωσή της στο εξωτερικό, έχει ξεκινήσει τη συνθετική της δουλειά από το 1991.
Συμφωνικά έργα
1992 Radiance
1993 Πρωτεικός, Exploration
1995 Mικρή Φαντασία
1997 Childrens dance, 7 Παραλλαγές
1998 «Συμφωνία αρ. 1» πάνω στο θέμα
1999 «Αναζήτηση» op.1 για πιάνο και φλάουτο
2000 « Αρλεκίνος » πάνω στο δωδεκάφθογγο σύστημα
2001 « Δέσποινα»
2002 – 2003 – «Χαρά σ’ Εσέ Χώρα Λευκή» από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Ο Ύμνος της Αθηνάς».
2009 – «Η Δίψα στο Μυστρά» βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου.
2010 – «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο» σε ποίηση Ν.Βρεττάκου.
2017 – Ορατόριο «Προσευχή» – Λιμπρέτο βασισμένο στην ορθόδοξη υμνολογία των Θεομητορικών και το σύνολο των Δεσποτικών εορτών.
2019 – «Ματρόζος» – Μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος του Γεωργίου Στρατήγη.
2021 – «Μακρυγιάννης» – Μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού. Με το έργο αυτό έλαβε μέρος στο διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία και έλαβε το 1ο βραβείο σύνθεσης.
Κύκλοι – ενότητες τραγουδιών
1991 « Άγγελοι οι φίλοι μου» σε στίχους Πηγής Λυκούδη.
2007 «Ποτέ καμιά στιγμή δεν είναι ίδια» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
2008 «Κύκλος τραγουδιών» σε ποίηση Μιχάλη Γκανά.
2011 «Οίνος Άκρατος» σε ποίηση σημαντικών Ελλήνων ποιητών της Νεοελληνικής περιόδου και σύγχρονων της περιόδου 1738 έως 1940 (Δ. Σούτσου, Δ. Κόκκου, Κ. Κρυστάλλη, Κ. Παλαμά, Γ. Δροσίνη, Λ. Πορφύρα, Μυρτιώτισσας, Τ. Μωραΐτίνη, Ν. Λαπαθιώτη και τραγούδια σύγχρονων ποιητών του Κ. Μόντη, Μιχάλη Μπουρμπούλη και Φίλιππου Γράψα.
2014 «Το Νάμα της Μάνας Αρκαδίας» σε ποίηση σημαντικών Αρκάδων ποιητών (Γ. Στρατήγη, Κ.Καρυωτάκη, Η.Σιμόπουλου, Κ.Ουράνη, Γ.Σαραντάρη).
2019 «Κύκλος τραγουδιών» σε στίχους Νάνσυς Κανέλλη -Ξένιας Δικαίου.
2020 «Ημέρες Επιταφίου» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου.
2017-2021 «Ενότητα τραγουδιών» σε ποίηση Γ. Σεφέρη.
Δισκογραφία
2006 – «Όταν Ανάβει το Φεγγάρι» Συλλεκτικός δίσκος σε ποίηση Κ. Παλαμά, Λ. Παπαδόπουλου και σε στίχους Πηγής Λυκούδη. Χορηγός SWAN K’S BRANCH
2008 – «Μου Χρωστάς μια Αγάπη Ουρανέ» σε ποίηση του Γιάννη Π. Ιωαννίδη. Κυκλοφόρησε από «Καθρέφτη-ήχων αληθινών». Παραγωγή: Ηχοδιάστασις
2015 – «Εν Ονόματι του Χρόνου» σε στίχους του Φίλιππου Γράψα. Κυκλοφόρησε από την Πολιτιστική Δράση ΕΜΣΕ.
2016 – «Τα Πάθη της Αγάπης» για την ομώνυμη θεατρική παράσταση σε κείμενα και στίχους του συγγραφέα – ποιητή Θανάση Σάλτα. Κυκλοφορήσε από την Fm records Παραγωγή: Ηχοδιάστασις
2017 – «Πόνος όλου του Κόσμου» σε ποίηση του Γιωσέφ Ελιγιά και την «Φούγκα θανάτου» του Paul Celan σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου. Κυκλοφορήσε από τον «Μετρονόμο» Παραγωγή: Ηχοδιάστασις
2020 – «Ταξίδια εν Λευκώ» (ψηφιακή έκδοση από την F.M. Digital Tunes Ltd σε συνεργασία με την FM records), σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, Φίλιππου Γράψα, Νάνσυς Κανέλλη – Ξένιας Δικαίου και Γιώργου Μανιού.
2022 – «Σμύρνης Θυμιάματα» c.d σε ποίηση του Γιάννη Π. Ιωαννίδη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Κυκλοφορεί από την Fm records. Παραγωγή: Ηχοδιάστασις
Θέατρο
Έχει συνθέσει μουσική για τις ακόλουθες παραστάσεις:
2009 – «Παλίρροια του Σεπτέμβρη», της Δάφνης Ντυ Μωριέ, σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με πρωταγωνιστές την Ελένη Ερήμου και τον Αλέκο Συσσοβίτη (Θέατρο ΑΜΙΡΑΛ).
2015 – «Τα Πάθη της Αγαπής» σε ποίηση και κείμενα Θανάση Σάλτα.
2017 – «Δόνα Γη και Δον Αστέρης» – παιδική παράσταση του Θανάση Σάλτα (Θέατρο Σταθμός).
2021 – «Μολών Λαβέ» 2500 χρόνια μετά» – μουσικο-αφηγηματική παράσταση, σε ποίηση Κείου Συμωνίδη ,Γ. Δροσίνη, Κ. Παλαμά, Λ. Βολκώφ, Μ. Σπυροπούλου και σε κείμενο Σμαράγδας Αποστολάτου. Πρωτότυπο έργο της με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών, υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και του International Action Art.
Ντοκιμαντέρ
Έχει γράψει μουσική για τα ντοκιμαντέρ:
2021 – «Ο Μπάιρον στην Αττική», σε σκηνοθεσία του Στάθη Ρέππα, με θέμα τον Λόρδο Βύρωνα. Απέσπασε το 1ο βραβείο στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ «Γέφυρες».
2022 – «Πορεία στο χρόνο» που αφορά στη διαχρονική παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας στα Ιωάννινα. Σε έρευνα και παρουσίαση του Παναγιώτη Τζόκα και σκηνοθεσία του Μανώλη Παπανικήτα
Ανένταχτα τραγούδια
«Kosova Devoika» απόσπασμα από το Δημώδες Σερβικό Έπος «Η κοπέλα του Κοσσυφοπεδίου».Πρώτη εκτέλεση 30 Απριλίου 2007 στην «Galerie Progres» του Βελιγραδίου.
«Η Σερενάδα στο παράθυρο του Σοφού» του Ζαχαρία Παπαντωνίου
«Δυστυχία μου Ελλάς» του Γεωργίου Σουρή
«Νανούρισμα στον γιό μου» του Ναζίμ Χικμέτ
« Ο κήπος έμπαινε στην θάλασσα» του Οδυσσέα Ελύτη
«Απόψε» της Σταυρούλας Γάτσου
«Χασοφεγγαριά» του Γιάννη Παπάνη
«Λύτρωση» του Γιώργου Συμνιανάκη
«Χαλκίδα» της Δέσποινας Κοντάκη
«Τα ταξίδια του νου», «Έκλαψα λίγο», «Ήσουν παντού» του Γιώργου Μανιού
«Πετρίνα» σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου
Συναυλιακά projects
2004 – 2006
«Χαρά σ’ Εσέ Χώρα Λευκή» – Περιοδεία στην Ελλάδα (Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο Σπάρτης, αρχαιολογικός χώρος Αμυκλών – Λακωνία, Δεσφίνα – υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας το 2004, κ.ά.) και στο εξωτερικό.
2007
«Δυο σταλιές Ανατολή» σε ποίηση Λ. Παπαδόπουλου – «Galerie Progres» του Βελιγραδίου (στο πλαίσιο της αναδρομικής εικαστικής έκθεσης του πατρός Σταμάτη Σκλήρη).
2008
- «Στις γειτονιές των ποιητών» – Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου»).
- «Μου χρωστάς μια Αγάπη Ουρανέ» – Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων.
2009
«Οι Γειτονιές του Φεγγαριού» – Μονεμβασιά και Φεστιβάλ Δήμου Κηφισιάς «Μενάνδρεια».
2009-2010
«Η Δίψα στο Μυστρά» – «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο» – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (με την Ορχήστρα Φίλων Μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ και τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ σε ενορχήστρωση Γιάννη Γκίκα).
2011
- «Μουσική στην Ποίηση με τα Μάτια μιας Γυναίκας» – Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
- «Έλληνες ποιητές ταξιδεύουν με την μουσική της Πηγής Λυκούδη» – Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη (υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος παρουσία της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄ την παραμονή της θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου (29/11) – επέτειοι των είκοσι χρόνων Πατριαρχικής Ποιμαντορίας του και των πενήντα χρόνων Εκκλησιαστικής Διακονίας που συμπληρώθηκαν το 2011.
2012
- «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο» – Ιωνίδειος Σχολή (αφιέρωμα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου).
- «Τραγουδώντας το κρασί και τον έρωτα» – Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 103.7 – Συναυλία σε ζωντανή μετάδοση από το στούντιο Ε στην εκπομπή «Εβδομάδες Ελλήνων Δημιουργών».
2013
«Χαρά σ’ Εσέ Χώρα Λευκή» – Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού). Με τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τη μικτή χορωδία στου τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών & με τη σύμπραξη μελών της νεανικής – παιδικής χορωδίας «Μανώλης Καλομοίρης» υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα.
2014
- «Ας Τραγουδήσουμε και πάλι» – Centre Communautaire Laïc Juif Βρυξελλών (με τη στήριξη του Institut Sépharade Européen καθώς και του Foyer Sépharade). Aφιέρωμα τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, των Ρωμανιωτών της Ηπείρου.
- «Η Δίψα στο Μυστρά» – Βυζαντινό και Θρησκευτικό Μουσείο Αθηνών, με τη συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Mουσείου).
2015
«Τα Πάθη της Αγάπης» – Θέατρο Bademler / Βουρλά Σμύρνης
2016 – 2017
«Έλληνες Ποιητές Ταξιδεύουν με Μουσική της Πηγής Λυκούδη» – Φεστιβάλ Δήμου Κηφισιάς «Μενάνδρεια» & Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.
2018
- «Έλληνες Ποιητές Ταξιδεύουν με Μουσική της Πηγής Λυκούδη» – Ζάππειο Μέγαρο (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης / ΕΡΤ).
- «Ο Πόνος Όλου του Κόσμου» – Φεστιβάλ Κηφισιάς Μενάνδρεια
2019
- «Κράτα στην Αγκαλιά σου το Παιδί» – Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός». Πρώτη παρουσίαση του ποιήματος του Ναζίμ Χικμέτ «Νανούρισμα στο γιο μου»
- «Ο Πόνος Όλου του Κόσμου» – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (επιλέχθηκε από την Βουλή των Ελλήνων για τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος).
- «Το Νάμα της μάνας Αρκαδίας» – Εκπαιδευτικός όμιλος Πόλκα Φροέλεν (τραγούδια μελοποιημένα σε ποίηση Αρκάδων ποιητών τα οποία ακούστηκαν για πρώτη φορά).
- «Φύση, μνημεία και άνθρωποι στο φως του φεγγαριού» – Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης
- «Η δίψα στο Μυστρά» & «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο» – Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο (αφιέρωμα στους ποιητές Γ,Ρίτσο και Ν.Βρεττάκο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας
2020
«Ο Πόνος Όλου του Κόσμου» – Πνευματικό κέντρο Δήμου Ιωαννιτών – Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα στα Ιωάννινα – Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος του Υπουργείου Εξωτερικών.
2021
- «Μακρυγιάννης» – Παρουσίαση του συμφωνικού έργου στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Φωνή της Ελλάδας» και Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
- «Μακρυγιάννης» & «Ματρόζος» – Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (με την Ορχήστρα των Στιγμών, υπό την διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη και ενορχήστρωση Χρήστου Τρεσίντση).
- «Μακρυγιάννης» – Θέατρο Κατίνας Παξινού – Απονομή των καλλιτεχνικών βραβείων «Λήκυθος» από την Περιφέρεια Αττικής, όπου απέσπασε το 1ο βραβείο σύνθεσης.
- Στο Πολυχώρο Τέχνης Galerie Δημιουργών η μουσικο- αφηγηματική παράσταση «Μολών Λαβέ 2.500 Χρονιά Μετά»
Συνεργασίες
Η συνθέτρια κατά τη διάρκεια της μουσικής της διαδρομής έχει συνεργαστεί με τους:
Μανώλη Μητσιά, Νένα Βενετσάνου, Alexandra Gravas, Παντελή Θαλασσινό, Δημήτρη Μπάση, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Καράλη, Αλέξανδρο Χατζή, Πένυ Ξενάκη, Μαρία Σουλτάτου, Σπύρο Κλείσσα, Ελένη Πέτα, Αγνή, Μόρφω Τσαϊρέλη, Βικτωρία Ταγκούλη, Νίκο Καρακαλπάκη, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, Γεωργία Βεληβασάκη, Γεωργία Αγγέλου, Μαρίνα Βολουδάκη, Δημήτρη Μελίδη καθώς και τους Γιάννη Φέρτη, Γρηγόρη Βαλτινό, Ελένη Ερήμου, Αλέκο Συσσοβίτη, την Ρούλα Πατεράκη και την Σμαράγδα Αποστολάτου.
Η Πηγή Λυκούδη το 2009 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των εκδηλώσεων της Νομαρχίας Λακωνίας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου.
Είναι ιδρύτρια & καλλιτεχνικά υπεύθυνη του Πολυχώρου Τέχνης Galerie δημιουργών
[www.galeriedimiourgon.gr (e-mail: hello@ galeriedimiourgon.gr)].
Κριτικές
“Ο Πόνος όλου του Κόσμου”… Η πολυρυθμική μουσική ανάγνωση των λεκτικών μοτίβων του ποιήματος, ο τρόπος που επιλέγει, αναπτύσσει και επαναλαμβάνει μουσικά τις φράσεις, η ενδογενής μουσική θεατρικότητα μέσα από το επιλεγμένο ηχητικό περιβάλλον … συνθέτουν μια μουσική παρτιτούρα που κάλλιστα αντί για νότες θα μπορούσε να έχει τους στίχους της «Φούγκας». Κι αυτό είναι το σημαντικότερο επίτευγμα οποιουδήποτε συνθέτη καταπιάνεται παντοιοτρόπως με ένα ποιητικό έργο.
Η Ελληνίδα δημιουργός προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον με την πρωτότυπη προσέγγισή της στην τέχνη …
“Προσαρμόζει τις μουσικές της στην αισθητική του ποιητικού λόγου με άνεση αλλά και με ειλικρίνεια…”
“Γράφει ελληνική μουσική και ελληνικά τραγούδια με ευγένεια και ευαισθησία, και για αυτό τον λόγο απευθύνεται στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων, που διαθέτουν και διατηρούν αυτά τα χαρακτηριστικά…”
“…Χειρίζεται με απαράμιλλη μαεστρία και τέχνη σε βαθμό που τα τραγούδια και γενικότερα οι συνθέσεις της, να «μυρίζουν» Ελλάδα…”
“…Τῆς εἴμεθα πολὺ εὐγνώμονες διὰ τὸ ὅλον ἔργον της, τὸ ὁποῖον εἰς ἡμέρας ζόφου καὶ κατηφείας, ὅπως αὐταὶ ποὺ διέρχεται ὁ εὐλογημένος Ἑλληνικὸς λαὸς κατ’ αὐτάς, χαρίζει κουφισμὸν τοῦ ἄχθους, γλυκασμὸν παραμυθίας καὶ φῶς ἐλπίδος…”
Συνεντεύξεις
“Πάντα θα νιώθω περήφανη που είμαι Ελληνίδα”
"Πάντα θα νιώθω περήφανη που είμαι Ελληνίδα" Avec news, Λαμπριάνα Κυριακού (24 Μαρτίου 2021)