Μίμης Πλέσσας
Συνθέτης
Μίμης Πλέσσας
Συνθέτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα και από τα μαθητικά του χρόνια υπήρξε ο πρώτος σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Με το κουαρτέτο και τις ορχήστρες του συνεργάστηκε με όλους τους τότε διάσημους τραγουδιστές.
Στην Αμερική πήγε το 1950, ως ειδικός στην αγορά μηχανημάτων κλωστοϋφαντουργίας της οικογενειακής τους εταιρείας. Εκεί ήταν που η τύχη τον βοήθησε ώστε να συνδεθεί με τον μεγάλο σαξοφωνίστα Lester Young. Ως νεαρός πιανίστας τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου Minnesota το 1951 και την επόμενη χρονιά ανεδείχθη πέμπτος κατά σειρά πιανίστας στις ΗΠΑ.
Από το 1952 ασχολήθηκε με τη σύνθεση κα διακρίθηκε έξι φορές στη χώρα μας και επτά φορές διεθνώς.
Ανακάλυψεκαι καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς σήμερα διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς (Ζωή Κουρούκλη, Νανά Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Κουμιώτη, Γιάννη Βογιατζή, Φώτη Δήμα, Γιάννη Πουλόπουλο, Τόλη Βοσκόπουλο, Στράτο Διονυσίου και πολλούς άλλους).
Δούλεψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο στον ψυχαγωγικό, τον κλασικό, αλλά και στον προοδευτικό τομέα κάθε είδους και έλαβε δεκάδες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις, ενώ θεωρείται και από τους πρωτεργάτες της jazz μουσικής στην Ελλάδα.
‘Εχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις και έχει διευθύνει με έργα του τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο.
Τιμήθηκε επανειλημμένα με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, ενώ το έργο του ” Ο Δρόμος” (στίχοι Λ. Παπαδόπουλου) κατέχει αναμφισβήτητα την πρώτη θέση στην Ελληνική Δισκογραφία.
Έγραψε το 1993 την μουσική για το έργο του Όργουελ «Η φάρμα των Ζώων», όπου παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Δ. Ποταμίτη.
Το 1998 ολοκλήρωσε την Λαΐκή Όπερα «Ζεύς» σε λιμπρέτο Γιάννη Καλαμίτση που κυκλοφόρησε σε πρώτη δισκογραφική έκδοση από την Universal.
Το 1999, σε λιμπρέτο Ιάκωβου Αυλητή, ολοκλήρωσε το ορατόριο «Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος των σκλάβων», που παρουσιάστηκε το 2002 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τον Ιούνιο του 2000, η πόλη των Αθηνών τον τιμά για την πενηντάχρονη προσφορά του στην Ελληνική Μουσική και τον Πολιτισμό και ο Δήμαρχος Αθηναίων του απονέμει το “Χρυσό Μετάλλιο της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Για τον ίδιο λόγο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τιμάται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε ειδική εκδήλωση στο Θέατρο του Λυκαβηττού.
Τον Ιανουάριο του 2001 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του απονέμει τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον Πολιτισμό.
Το 2001 ο Θεατρικός οργανισμός Κύπρου εγκαινίασε τα Κύπρια, με την οπερέτα του Μίμη Πλέσσα σε λιμπρέτο του Κώστα Βίρβου, εμπνευσμένη από τους «Διαλόγους του Λουκιανού», με τίτλο «Τα καμώματα του Κάτω κόσμου».
Στις 30 Μαΐου του 2002, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τιμάται για τα 50 χρόνια του στην Ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε μια παράσταση που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, με την συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής. Την ίδια χρονιά, στις 27 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έδωσε μεγάλη συναυλία με την συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα και του Δημήτρη Μπάση, επανεκτελώντας το εμβληματικό έργο «Ο Δρόμος» και τιμήθηκε από την Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας ως ο διαχρονικότερος Έλλην συνθέτης. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους για τέταρτη φορά βραβεύεται από την Ακαδημία των Κορφιάτικων βραβείων για την προσφορά του στον Κινηματογράφο. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς για την πενηντάχρονη προσφορά του το HELLENIC COLLEGE OF LONDON του απονέμει τον τίτλο του ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
Στις 15 Δεκεμβρίου του 2003 τιμάται στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την καλλιτεχνική του προσφορά.
Το 2004 στην τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης», του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομήτη και συμπαραγωγή ΕΡΤ και RAI, γράφει την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια. Στις 26 Ιανουαρίου 2004 το ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ τον τιμά για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2004 ο Υπουργός Πολιτισμού, στην τελετή των προσωπικοτήτων του παραδίδει τον τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ» για την πολιτισμική προσφορά του στον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Την 1η Αυγούστου του 2004 σε μεγάλη συναυλία συναντά το πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας στη Στυλίδα και τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Το 2005 το Φεστιβάλ Αθηνών τον τιμά αναθέτοντάς του την Εναρκτήρια συναυλία για τον εορτασμό των 50 χρόνων του Θεσμού και δημιουργεί μια μεγαλειώδη συναυλία στο Ηρώδειο, με εξαιρετικές κριτικές.
Τα Δημήτρια 2005 φιλοξενούν τον διακεκριμένο συνθέτη και το The Mimis Plessas Jazz Quartet, που παρουσιάζουν μια ξεχωριστή παράσταση στα πολιτισμικά δρώμενα των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. Από αυτή τη βραδιά κυκλοφορεί ο συλλεκτικός δίσκος «Jazz the way we like it», που ηχογραφήθηκε ζωντανά. Συγχρόνως, βραβεύεται από το Κεντρικό Ωδείο και το Ωδείο Φίλλιπος Νάκας για την διαχρονική του προσφορά.
Την άνοιξη του 2006 βραβεύεται από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ για την συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και από τα ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ του 2006 για την προσφορά του στην ΤΕΧΝΗ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Ολοκληρώνει το συμφωνικό ποίημα “Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΦΑΙΡΩΝ”, παραγγελία του ΕΥΓΕΝΕΙΔΙΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ που παρουσιάστηκε σε διεθνή πρώτη τον Σεπτέμβρη του 2006. Την ίδια χρονιά, στα Γιαννιτσά τιμάται από το Φεστιβάλ Χορωδιών που με την συμπαράσταση των ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ Βέροιας και Ναούσης διευθύνει το ΟΡΑΤΟΡΙΟ του «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και αναλαμβάνει την σύνθεση μουσικού έργου αναφερόμενου στη ζωή και τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου για τα ΠΑΥΛΕΙΑ 2006. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τιμήθηκε από τις εκδόσεις ΔΟΜΗ παρουσιάζοντας μια μεγαλειώδη τρίωρη συναυλία, με αναφορές στην μουσική ιστορία των Ελλήνων.
Το 2007 ηχογραφούνται συνθέσεις του στις ΗΠΑ. την Μ. Βρετανία, την Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία, με σημαντικούς ερμηνευτές, σολίστες και σχήματα. Ξεχωρίζει ο δίσκος της Μαρίας Μαρκεσίνη «The Mimis Plessas songbook» που εκδίδεται στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, με τη συμμετοχή δύο κορυφαίων jazz σχημάτων από την Ολλανδία και το Βέλγιο. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2007, καλεσμένος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση τον κύκλο τραγουδιών του «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ – LAMAR» εμπνευσμένο από τους ισπανόφωνους και έλληνες ποιητές. Τον Ιούνιο του 2007 στα «ΠΑΥΛΕΙΑ», υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Βέροιας, παρουσιάζει έργο αφιερωμένο στην γενοκτονία των Ποντίων.
Το 2009, στο Βεάκειο Θέατρο, δημιουργεί μια μοναδική συναυλία αφιέρωμα στη «Φωνή», με ανάθεση του IALP, διεθνούς οργανισμού για τη φωνή, με καλλιτέχνες από όλα τα είδη της μουσικής. Την ίδια χρονιά, με ανάθεση του ΔΣ της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, δημιουργεί μέσα στο Κάστρο Αντιρρίου μια συναυλία με τραγούδια του σε 13 γλώσσες και καλεσμένους ερμηνευτές και σολίστες από την Ευρώπη και την Αμερική.
Το 2010 μεταφράζονται τραγούδια του στα τούρκικα από την Fide Koksal και κυκλοφορεί ο δίσκος «BRIDGES» στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ενώ κάνει μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με σημαντικούς ερμηνευτές και ηθοποιούς, που πήρε εξαιρετικές κριτικές.
Το 2012 δημιουργεί δύο συναυλίες ως αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του, με τίτλο «Τραγούδια που δεν έχουν εποχές» με 23 ερμηνευτές και ηθοποιούς, μουσικά σύνολα, jazz σχήματα και χορωδίες, στο Badminton Theatre, με εξαιρετικές κριτικές. Ήταν η πρώτη συναυλία live streaming στη χώρα.
Το 2013 ο Δήμος Χανίων τον ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη του, ενώ ήταν ο τιμώμενος συνθέτης στο FORUM Ανάπτυξης 2013 -16o ΜΟΝΕΥ SHOW, στην Πάτρα, καλεσμένος από την Πολυφωνική Ορχήστρα Πάτρας.
Το 2015, τιμάται από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, στην Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, για το σύνολο της προσφοράς του στην ελληνική μουσική.
Το 2018 και το 2019 κάνει μαζί με τον Γιώργο Κατσαρό μια σειρά πολύ πετυχημένων παραστάσεων στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
Το 2022 ιδρύει την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ, με εννέα εξαιρετικούς σολίστες και με την επιμέλειά του ξεκινάει να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με σημαντικούς, αλλά και νεότερους ερμηνευτές, σολίστες, συμφωνικά και χορωδιακά σύνολα.