Δισκογραφια

Mechanism

Yiorgos Psihoyios

Κυκλοφορία: 1 Νοεμβρίου 2016

Δισκογραφια

Mechanism – Yiorgos Psihoyios

Κυκλοφορία: 1 Νοεμβρίου 2016

Ένα μουσικό έργο εμπνευσμένο από τον θαυμαστό Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ένα μουσικό έργο εμπνευσμένο από τον θαυμαστό Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Τέσσερα χρόνια μετά το “In Paris”, ο Γιώργος Ψυχογιός εμπνέεται από τον θαυμαστό ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ και κυκλοφορεί το 5ο cd του, με τίτλο MECHANISM.

Μέσα από τέσσερα μουσικά θέματα – κομμάτια, επιχειρεί έναν συγκερασμό ανάμεσα στην παράδοση του αυτοσχεδιαστικού πιανιστικού recital και στην κινηματογραφική μουσική της δεκαετίας των 60′s, ενώ ο ακροατής μπορεί να βρει αναφορές ακόμη και στα πιο ακραία avant-garde μουσικά τοπία και στην minimal τεχνοτροπία.

Ο συνθέτης περιγράφει…:

Το MECHANISM I ακολουθεί διαδρομές απλές, καθαρές και γεμάτες μελωδική ευκρίνεια από την τρομπέτα με σουρντίνα που περιγράφουν την διαδρομή μέχρι την εύρεση του μηχανισμού. Το MECHANISM II εξερευνά minimal avant-grade αρμονικές περιοχές, που σκοπό έχουν να περιγράψουν την εύρεση του μηχανισμού στο απέραντο γαλάζιο και στον βυθό του Αιγαίου. Στο MECHANISM III το κύριο θέμα επανέρχεται με σαφείς αναφορές στο ιταλικό και γαλλικό σινεμά της δεκαετίας 1960 – 1970. Στο MECHANISM IV η πολύ αργή μπαλάντα που ξετυλίγεται πάνω στην δεύτερη συμφωνία του Rachmaninoff κινεί τον μηχανισμό στο άπειρο με αναφορές στην κλασσική συμφωνική μουσική.

Κριτικές

MECHANISΜ… μουσική που σε ταξιδεύει στα βάθη του Αιγαίου, από τον Γιώργο Ψυχογιό!

“…O Γιώργος Ψυχογιός είναι γνωστός εδώ και χρόνια, τόσο για τις σπάνιες ικανότητές του στον αυτοσχεδιασμό, όσο και για τις συνθέσεις του, που σε γεμίζουν με συναισθήματα … τόσο που νομίζεις μερικές φορές ότι μπορείς να ακολουθήσεις το μονοπάτι της έμπνευσής του!…”

Λένα Λουλούδη, Mousikogramma

Σε όλη του την πορεία – έτσι όπως αυτή έχει δισκογραφηθεί – ο πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός δείχνει μια σαφέστατη οικειότητα με την τέχνη του αυτοσχεδιασμού σε τέτοια επίπεδα που να υπερβαίνει την συνήθη υπερ-δεξιοτεχνική προσέγγιση και ερμηνευτική ευχέρεια που συνήθως διακρίνει τους προικισμένους μουσικούς της jazz ή της κλασικής. Ο Γιώργος Ψυχογιός είναι μεν βιρτουόζος – όμως την δεξιοτεχνία του την έχει ως όχημά του για το ταξίδι. Και εδώ το «ταξίδι» είναι σαφέστατο – και, παράλληλα, πολύμορφο…

Γιώργος Χαρωνίτης, Αθηνόραμα

Το “Mchanism II” περνάει από «σαράντα κύματα» (δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κι αλλιώς), προσομοιώνοντας βασικά τη στιγμή τής ανακάλυψης τού μηχανισμού (μεταφερόμαστε δηλαδή στον ιστορικό χρόνο) σε μια μουσική, κατ’ αναλογίαν «εκπληκτική», με πολλαπλά επίπεδα αφήγησης (ρομαντικά, αβαντγκαρντίστικα…), αλλαγές, ανατροπές κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό…

Φώντας Τρούσσας, Δισκορυχείον