Προφιλ καλλιτεχνη

Μαρία Μαρκεσίνη

Ερμηνεύτρια

Προφιλ Καλλιτεχνη

Μαρία Μαρκεσίνη

Ερμηνεύτρια

Η Μαρία Μαρκεσίνη γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά και ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο σε  ηλικία πέντε ετών. Το 1988 συνέχισε σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Ρότερνταμ, απ’ όπου πήρε το δίπλωμα σολίστ πιάνου το 1993. Το 1994 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία των Βρυξελλών.

Ως μόνιμη κάτοικος Ολλανδίας πλέον, έγινε γνωστή από τις εμφανίσεις της στην τηλεόραση και τα ρεσιτάλ σε αίθουσες συναυλιών της Ολλανδίας, Γερμανίας και Ελβετίας.

Όλα αυτά τα χρόνια, η jazz ήταν η κρυφή της αγάπη, που την απασχολούσε μόνο στον ελεύθερο χρόνο της. Μια αναπάντεχη θλάση όμως στο χέρι της θα οδηγούσε στην ακύρωση ενός ρεσιτάλ της και θα άλλαζε την πορεία των γεγονότων. Στους απογοητευμένους διοργανωτές του ρεσιτάλ πρότεινε να τραγουδήσει Gershwin κι εκείνοι το δέχθηκαν. Η αντίδραση του κοινού εκείνο το βράδυ ήταν τέτοια, ώστε να την οδηγήσει σε ένα καινούριο ξεκίνημα στην καριέρα της.

Επανερχόμενη στην Μουσική Ακαδημία του Ρότερνταμ, σπούδασε jazz φωνητική και από το 2004 μοιράζει τις εμφανίσεις της ανάμεσα στα ρεσιτάλ πιάνου και το jazz τραγούδι, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ο ήχος της κινείται από το gospel στη folk και από την παραδοσιακή και σύγχρονη jazz στην avant garde.

Από τον Νοέμβριο του 2005, μαζί με τους Yurriaan Berger Quartet, συνεργάζονται με τον Μίμη Πλέσσα. Πραγματοποίησαν 2 παραστάσεις στο Ωδείο του Νάκα και μία στο Ζυγό με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ συμμετείχε στην παράσταση του Μίμη Πλέσσα, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Πάτρας, τον Αύγουστο του 2006, με τίτλο ¨We Greeks have a word for music … Μουσική¨ και έλαβε εκπληκτικές κριτικές.

Σήμερα, με τη σύμπραξη δύο εκ των γνωστότερων σύγχρονων jazz συγκροτημάτων της Ολλανδίας, τους Bart De Win & the Vaste Mannen και τους Jurriaan Berger Quartet διασκεύασαν τραγούδια του Μίμη Πλέσσα με ιδιαίτερο και σύγχρονο τρόπο σε jazz και world φόρμες, ερμηνευμένα στην αγγλική, τη γαλλική και την ελληνική γλώσσα και δημιούργησαν το c.d. με τίτλο ¨Maria Markesini – The Mimis Plessas’ songbook¨ – 12 sketches¨ που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στην Ολλανδία.

Στο c.d. περιλαμβάνονται 12 κομμάτια του Μίμη Πλέσσα, γνωστά και λιγότερο γνωστά από άριες και όπερες, σε εκπληκτικές jazz και world διασκευές της Μαρίας Μαρκεσίνη, του Bart de Win και του Jurriaan Berger, καθώς και μια έκπληξη της ελληνικής έκδοσης ως bonus track, το πασίγνωστο κομμάτι ¨Το άγαλμα¨, από ζωντανή ηχογράφηση στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2005.
Το 2009 κυκλοφόρησε στην Ολλανδία το δεύτερο c.d. της με τίτλο “Kosmo”, από τη δισκογραφική εταιρεία Et’cetera. Οι κριτικές που έλαβε από το σύνολο του ολλανδικού τύπου είναι μοναδικές και την τοποθετούν ανάμεσα σε μεγάλες και καταξιωμένες φωνές της παγκόσμιας jazz σκηνής.

Δύο χρόνια μετά, με το CINEMAPASSIONATA ανήκει πια στο δυναμικό της Sony Classical Γερμανίας και έχει γυρίσει όλο τον κόσμο με συναυλίες, σε συνεργασία με σημαντικά μουσικά σχήματα και σολίστες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.mariamarkesini.com

Εκδηλώσεις

Μαρία Μαρκεσίνη “Μια φωνή – Χίλια χρώματα”

Η τζαζ ερμηνεύτρια και σολίστ του πιάνου Mαρία Μαρκεσίνη συναντά τον πιανίστα και συνθέτη Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ σε μια συναυλία με ανοιχτούς ορίζοντες και ποικίλες επιρροές που καταργεί τα σύνορα ανάμεσα στα είδη της μουσικής.

Κριτικές

” Η Μαρία Μαρκεσίνη φέρει, πάνω στην μοναδική φωνή και ερμηνεία της, το βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Αποδεικνύει ότι το κοινό νόμισμα της Ευρώπης δεν είναι το Ευρώ, αλλά η Τέχνη.”

Εφημερίδα DIE WELT

“Η τραγουδίστρια Μαρία Μαρκεσίνη εντυπωσίασε τόσο με την ερμηνεία της στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Δρέσδης, που ο υπουργός Kurt Biedenkopf ζήτησε δημόσια στην ομιλία του, ο γερμανικός τύπος να γράφει συχνότερα για «αυτό το μεγάλο μουσικό φαινόμενο της φύσης», όπως αποκάλεσε την Μαρκεσίνη.”

Εφημερίδα SACHSISCHE ZEITUNG

“Ένα ηφαίστειο ερμήνευσε τα Carmina Burana του Carl Orff. Η Μαρία Μαρκεσίνη έχει τη χάρη Ελληνίδας θεάς με κόκκινα μαλλιά και εκθαμβωτική αύρα. Η φωνή της, πλήρης, δυνατή, σαγηνευτική, ατσάλινη και φλογερή, αλλά την ίδια ώρα εναλλάσσεται με σαγηνευτική μελωδικότητα, απαλότητα ή ερωτικό λαχάνιασμα”.

Εφημερίδα OBERBAYERISCHES VOLKSBLATT

«Υπάρχουν ταλέντα και δεξιότητες που σε πολλούς ανθρώπους παραμένουν κρυφά για μια ζωή. Ευτυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο για την ελληνίδα Μαρία Μαρκεσίνη. Η κλασική, καταρχήν, πιανίστα ανακάλυψε το ταλέντο της στο τραγούδι μάλλον τυχαία. Όποιος ακούσει αυτή την γοητευτική, καθαρή φωνή, του έρχεται να ευχαριστήσει γονυπετής όλο το ελληνικό πάνθεον μαζί, γι’ αυτή την τύχη”.

Εφημερίδα BERLINER POST
“Η Μαρία Μαρκεσίνη είναι ένα φαινόμενο της φύσης. Ως τραγουδίστρια είναι ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά την Roberta Gambarini. Κάθε τραγούδι της ηχεί με μια εκ του φυσικού, αυθόρμητη ερμηνευτική δύναμη, έτσι όπως θα έπρεπε ένα τραγούδι να παρουσιάζεται, ασχέτως αν το έχεις ακούσει πολλάκις.”
Περιοδικό RONDO

Video

Papa, Can You Hear Me (Yentl)

Moody’s Mood for Love

Απο εσενα

Ελα

Slow Hot Wind

Maria Markesini Clip/Kosmo

Gallery