Δισκογραφια

«Anatoliama Ensemble»

Κυκλοφορία: 24 Ιουνίου 2022

Δισκογραφια

«Anatoliama Ensemble»

Κυκλοφορία: 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Μια δισκογραφική πρόταση για τα 100 χρόνια, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα για την Μικρά Ασία!

Μια δισκογραφική πρόταση για τα 100 χρόνια, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα για την Μικρά Ασία!

To Anatoliama Ensemble είναι ένα πολυπολιτισμικό σχήμα με έδρα τη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο επικεντρώνεται στην πλούσια μουσική παράδοση των Ελλήνων προσφύγων της Ανατολίας στοχεύοντας να παρουσιάσει αυτή τη μουσική κουλτούρα σε συναυλιακούς χώρους και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Το σχήμα αποτελείται από τέσσερις διεθνείς μουσικούς και παιδαγωγούς: τον Βασίλη Κώστα (λαούτο, σύνθεση) και τον Παναγιώτη Αϊβαζίδη (κανονάκι) από την Ελλάδα, την Burcu Güleç (ερμηνεία) από την Τουρκία και τον Γιώργο Λέρνη (κρουστά) από την Κύπρο.

Όλοι είναι απόφοιτοι του περίφημου Berklee College of Music. Η ιστορία τους ξεκινά το 2016 στη Βοστώνη, όπου και τα μέλη του σχήματος συναντήθηκαν μέσα από τη μουσική κοινότητα του Berklee με κοινή αγάπη και πάθος ως προς την συστηματική μελέτη της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σε βάθος. Από τότε έχουν χτίσει το δικό τους κοινό μεταξύ Ελληνικών και μη κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανά τον κόσμο.

Ο συγκεκριμένος δίσκος αποτελεί τον καρπό της δουλειάς του σχήματος τα τελευταία έξι χρόνια μέσα από συναυλίες, διαλέξεις και μουσικο – εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το εγχείρημα στοχεύουν να εξερευνήσουν δημιουργικά και να καταγράψουν το πλούσιο ρεπερτόριο της Μικρασιάτικης μουσικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας το παράλληλα σαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των δικών τους συνθέσεων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στο album περιλαμβάνονται 8 πολύ γνωστά και αγαπημένα μικρασιάτικα τραγούδια, αλλά και μια πρωτότυπη σύνθεση του Βασίλη Κώστα, το τραγούδι «Αγάπης Φυλαχτό», στο οποίο υπογράφει και τους στίχους. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του παιδικού του φίλου Κωστή Τσιούρη, ο Βασίλης Κώστας χρησιμοποιεί υφολογικά στοιχεία που υπάρχουν στο ρεπερτόριο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με σκοπό να χτίσει τη δική του μελωδία. Η επιλογή των μουσικών οργάνων είναι επίσης σημαντική με το κλαρίνο, κανονάκι, λαούτο και κρουστά να είναι στο κέντρο της σύνθεσης.

Στο «Αγάπης Φυλαχτό» ερμηνεύει ο Θοδωρής Κοτονιάς και συμμετέχει ο σολίστας Μάνος Αχαλινωτόπουλος.

Σε άλλα τραγούδια του album σημαντικές είναι οι παρουσίες της Ειρήνης Δερέμπεη στο τραγούδι και του Σωκράτη Σινόπουλου στη λύρα.

Έχοντας συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες της Ελληνικής και σύγχρονης μουσικής σκηνής όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο John Patitucci and ο Danilo Perez, τα μέλη του Anatoliama Ensemble στοχεύουν να φέρουν αυτές τις εμπειρίες στη μουσική του δίσκου, την οποία προσπαθούν να αναδημιουργήσουν σε πραγματικό χρόνο.

Ηχογραφήσεις – Μίξεις: Γιώργος Καρυώτης «Sierra Studios»
Artwork / Σκίτσα: Soloúp
Graphic Design: Γιώργος Κοπανάρης
Φωτογραφία σχήματος: Γιώργος Σπανός

Το ομότιτλο album των Anatoliama Ensemble είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και ως φυσικό cd σε επιλεγμένα δισκοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ιωάννινα και άλλες πόλεις.

Κριτικές

“… Ένα σχήμα της αλλοδαπής που παραμένει πιστό στα μικρασιάτικα «χρώματα», χωρίς εκπτώσεις και χωρίς εμφανείς και κυρίως προκλητικές ατασθαλίες – γιατί στο όριο της μη-πρόκλησης μπορείς ν’ ακούσεις ωραίους συνδυασμούς οργάνων και βασικά τις συνομιλίες και παραλληλίες λαούτου και κανονακίου, ενώ ιδιαίτερο είναι και το πρωτότυπο «Αγάπης φυλαχτό» του Βασίλη Κώστα, με τις φωνές των Κοτωνιά-Güleç και το κλαρίνο του Αχαλινωτόπουλου, να προσδίδουν στην σύνθεση ένα διαφορετικό ξεπέταγμα…”

Φώντας Τρούσσας, Δισκορυχείον