Εκδηλωσεις

Δημήτρης Μαραμής

“Η Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει”

Εκδηλωσεις

Δημήτρης Μαραμής

“Η Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει”

Με το 8tetto και κουαρτέτο εγχόρδων

 Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

«Αρμονίες που χτίζονται, γιγαντώνονται κι εκπνέουν στις παύσεις. Ένα παιχνίδι λυγμών και σιωπών. Ενα μωσαϊκό αισθημάτων και σπαραγμάτων. Πνιγμένες κραυγές που δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Μελωδίες εύθραυστες, φωνές ετοιμόρροπες.» 

Δημήτρης Μαραμής

Με το 8tetto και κουαρτέτο εγχόρδων

 Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

«Αρμονίες που χτίζονται, γιγαντώνονται κι εκπνέουν στις παύσεις. Ένα παιχνίδι λυγμών και σιωπών. Ενα μωσαϊκό αισθημάτων και σπαραγμάτων. Πνιγμένες κραυγές που δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Μελωδίες εύθραυστες, φωνές ετοιμόρροπες.» 

Δημήτρης Μαραμής

Η “Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει” του Δημήτρη Μαραμή είναι μία μυστηριακή ελεγειακή σύνθεση, μία λειτουργία χωρίς λόγια, για τετράφωνο φωνητικό σύνολο και τετράδα εγχόρδων, με στόχο την ανάληψη του ακροατή, μέσω του αινίγματος των ήχων και των σιωπών, των σπαραχτικών μελωδιών και των αρμονιών.

 

Ο συνθέτης, σε όλη του την πορεία, ανιχνεύει δια μέσου της μουσικής του την ποιητικότητα και τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα στην εξέλιξή της από την αρχαιότητα έως σήμερα. Με το παραπάνω έργο χωρίς λόγια, κάνει ένα βήμα παραπέρα, επιδιώκοντας τη σύζευξη μουσικής και αρχιτεκτονικής σημαντικών μνημείων, αλλά και τη σύζευξη μουσικής και εκθεμάτων σημαντικών μουσείων της χώρας. 

Στους Στοιχειωμένους συναντιούνται οι δύο αριστουργηματικές παραλογές Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού και Το γεφύρι της Άρτας – όπου ο συνθέτης μελοποιεί απαράλλαχτα τα λόγια και τους χαρακτηριστικούς ιδιωματισμούς – και Το Στοιχειό της Χάρμαινας – λαϊκός θρύλος της Ρούμελης, ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή, που έχει διασωθεί μέσω του προφορικού λόγου – σε σύγχρονη δημώδη ποίηση του Σωτήρη Τριβιζά. Κοινό στοιχείο και συνδετικός κρίκος των ιστοριών η υπερφυσική τους διάσταση, με τους καταραμένους χαρακτήρες που στοιχειώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πλοκή.

Ένα φορτισμένο ενεργειακά περιβάλλον, όπου η παραπάνω σύνθεση μπορεί να λειτουργήσει σε όλο της το μεγαλείο, είναι το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισαςστον λόφο “Μεζούρλο”. Τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου που αντιστάθηκαν στη φθορά του χρόνου στο πέρασμα των αιώνων, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τις περιόδους των αυτοκρατοριών που πέρασαν η μία μετά την άλλη από τη Θεσσαλική γη, θα πάλλονται μέσα στους ήχους της ιδιαίτερης αυτής σύνθεσης.

 

Το μουσικό δρώμενο παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερα σκηνοθετημένο τρόπο σαν τελετουργία στην οποία συμμετέχουν θεατές κι εκτελεστές μαζί, αποδομώντας πλήρως την κλασική μορφή μίας ορθόδοξης συναυλίας. Οι ακροατές τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο στο χώρο, ώστε να μη βλέπουν τους ερμηνευτές και τους μουσικούς. Ακούγοντας τη σύνθεση εστιάζουν στο χώρο και στα εκθέματα και υποκύπτουν σε μία εσωτερικότερη διείσδυση. Οι εκτελεστές αντίστοιχα τοποθετούνται διασπαρμένοι μέσα στον κόσμο για να εξυπηρετούν τις ηχητικές ιδιαιτερότητές του εκάστοτε περιβάλλοντος αλλά και την αινιγματική φόρτιση των ακροατών. 


Στο πρώτο ημίωρο οι ακροατές θα παρακολουθήσουν το μουσικό έργο όρθιοι και στο δεύτερο καθιστοί, πάντα μέσα στο Διαχρονικό Μουσείο.

 

Το έργο παρουσιάζεται από το εξαιρετικό “8tetto” (οκτέτο), ένα acapella φωνητικό σύνολο που αποτελείται από οχτώ τραγουδιστές και το ρεπερτόριό του εκτείνεται από την κλασική ως τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή μουσική. Το “8tetto” έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ, συναυλίες και happenings όπως το Φεστιβάλ Δήμου Ηρακλείου, το Φεστιβάλ Δελφών, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, κ.ά..

Φωνητικό Σύνολο 8tetto:

Παναγιώτα Δεληγιάννη

Ειρήνη Ζέρβα

Σοφία Μάλαμα

Αντωνία Τζίτζικα

Ευστράτιος Στηλ

Γιάννης Μανιατόπουλος

Δημήτρης Αλεξούδης

Ηλίας Καπάνταης

Κουαρτέτο εγχόρδων:
Κωνσταντίνος Παυλάκος – βιολί

Δημοσθένης Φωτιάδης – βιόλα

Μυρτώ Ταλακούδη – τσέλο

Μιχάλης Σαπουντζής – κοντραμπάσο


Διευθύνει ο συνθέτης.

INFO

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 | Ώρα 20:00

Διάρκεια μουσικού δρώμενου: Μία ώρα

Η είσοδος του κοινού θα γίνει με Δελτία Ελεύθερης Εισόδου

Συνδιοργάνωση Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και  Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

After Event

“Μία σταδιακή απογείωση από το σκοτάδι στο φως, μία επίσκεψη στις αρχέγονες μνήμες βίωσαν όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Εκεί ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρέσυρε με τις συνθέσεις του το κοινό –που εξάντλησε τα εισιτήρια από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας των- σε μια μουσική μυσταγωγία, που όμοιά της δεν είχε ξαναζήσει…”.