Εκδηλωσεις

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τον Νικόλαο Δούμπα

Εκδηλωσεις

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τον Νικόλαο Δούμπα

Το ντοκιμαντέρ για τον Νικόλαο Δούμπα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου και του μαέστρου της, Πελοπίδα Μαυρόπουλο, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 60 χρόνια της Φιλαρμονικής Λουτρακίου και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το ντοκιμαντέρ για τον Νικόλαο Δούμπα, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου και του μαέστρου της, Πελοπίδα Μαυρόπουλο, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 60 χρόνια της Φιλαρμονικής Λουτρακίου και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Νικόλαος Δούμπας, Έλληνας Μαικήνας των Τεχνών και μέγας ευεργέτης της Ελλάδας και της Αυστρίας υπήρξε προσωπικός φίλος, συνεργάτης και συμπαραστάτης των συνθετών Johan Strauss, Johannes Brahms και Richard Wagner, των ζωγράφων Gustav Klimt και Hans Makart αλλά και πολλών άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων της εποχής.

Στον Νικόλαο Δούμπα οφείλεται η διάσωση 200 περίπου μουσικών χειρογράφων του Franz Schubert, τα οποία στη συνέχεια δώρισε στο Αυστριακό κράτος και αποτέλεσαν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της Εθνικής βιβλιοθήκης της Αυστρίας.

Ως χορηγός και ως μέλος της κυβέρνησης συνέβαλε στην αναμόρφωση της Βιέννης, με την συμμετοχή του στην δημιουργία του Musikverein, της Αυστριακής Βουλής, του Δημαρχείου και άλλων εμβληματικών κτηρίων αλλά και την τοποθέτηση μνημείων και ανδριάντων προς τιμήν των Beethoven, Schubert, Mozart, Brahms κ.α. Διακρίθηκε για τις ευεργεσίες του, κυρίως στον τομέα των τεχνών, στην Ελλάδα και την Αυστρία.

To ντοκιμαντέρ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Πρεσβείας της Αυστρίας. Επίσης, είναι υπό την αιγίδα και σε συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων.

Παράλληλα, ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής αθλοθετεί βραβείο Νικολάου Δούμπα.
Το βραβείο θα δίνεται ετησίως σε μουσικό της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, κατόπιν ειδικών ακροάσεων και αξιολόγησης από την επιτροπή των καθηγητών του μουσικού σώματος.