Εκδηλωσεις

Δημήτρης Μαραμής “Καπετάν Μιχάλης” (Ελευτερία ή Θάνατος)

Εκδηλωσεις

Δημήτρης Μαραμής “Καπετάν Μιχάλης”

(Ελευτερία ή Θάνατος)

Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη,
για την Περιφέρεια Κρήτης

Η πρωτότυπη σύγχρονη λαϊκή όπερα “Καπετάν Μιχάλης” του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, αποτέλεσε την κεντρική παραγωγή της Περιφέρειας, για τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη,
για την Περιφέρεια Κρήτης

Η πρωτότυπη σύγχρονη λαϊκή όπερα “Καπετάν Μιχάλης” του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, αποτέλεσε την κεντρική παραγωγή της Περιφέρειας, για τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το λιμπρέτο, το οποίο υπογράφει ο συνθέτης, στηρίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα, ενώ οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά. Τη σκηνοθεσία της μουσικοθεατρικής παράστασης υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

Η Κρήτη συνδέεται άρρηκτα με τους αγώνες για την ελευθερία και τις επαναστάσεις κατά του τουρκικού ζυγού. Η έννοια της ελευθερίας και το νόημα της επανάστασης δεν απαντώνται άλλωστε σε άλλο λογοτεχνικό έργο τέτοιου επιπέδου σε ολόκληρη την ελληνική γραμματεία.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Νίκος Καζαντζάκης, στον πρόλογο του μυθιστορήματος ορίζει το σκοπό που τον ώθησε στη συγγραφή του Καπετάν Μιχάλη με τα παρακάτω λόγια: «Όταν άρχισα, τώρα στα γεράματα, να γράφω τον Καπετάν Μιχάλη, ο κρυφός σκοπός μου ήταν τούτος: να σώσω, ντύνοντάς το με λέξες, τ’ όραμα του κόσμου όπως το δημιούργησαν τα παιδικά μου μάτια. Κι όταν λέω τ’ όραμα του κόσμου, θέλω να πω τ’ όραμα της Κρήτης».

Ο συνθέτης ταυτίζεται με το όραμα της Κρήτης που προτείνει ο συγγραφέας. Ένα όραμα για την ελευθερία που εξελίσσεται σε πανελλήνιο και καταλήγει πανανθρώπινο.

Με αυτό το πρωτότυπο, οικουμενικό έργο που συνθέτει ο Δημήτρης Μαραμής στη φόρμα του μουσικού θεάτρου, επιδεικνύοντας βαθιά γνώση και ανάλογο σεβασμό στην κρητική γραμματεία, ιστορία και παράδοση, με την οποία καταπιάνεται χρόνια τώρα, έρχεται ν’ αναδείξει σημαντικές πτυχές του επικού μυθιστορήματος του Καζαντζάκη: το αιώνιο πάθος των Κρητικών για την ελευθερία, την αγωνία και το μαρτύριο του απαγορευμένου έρωτα, το πάλεμα της ψυχής του ανθρώπου για το δίκαιο, για την τιμή, για τους προγόνους, για την επανάσταση, για τη ζωή και τον θάνατο.

Συντελεστές

Σύνθεση, Λιμπρέτο Δημήτρης Μαραμής

Στίχοι Σωτήρης Τριβιζάς

Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου

Διεύθυνση ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης

Σκηνικά Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια Άση Δημητρολοπούλου

Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος

Σχεδιασμός ήχου Δημήτρης Χατζάκης

Βοηθός μαέστρου/Μουσική διδασκαλία Μάτα Κατσούλη

Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Παπαδάκης

Μουσική συνοδεία Βικτωρία Κιαζίμη

Ερμηνεύουν

Καπετάν Μιχάλης Τάσος Αποστόλου

Καπετάν Πολυξίγκης Χάρης Ανδριανός

Νουρήμπεης Θοδωρής Βουτσικάκης

Εμινέ Fide Koksal

Ρηνιώ Χριστίνα Μαξούρη

Κατερίνα Αγγελική Τουμπανάκη

Μανούσακας Βασίλης Δημακόπουλος

Μπερτόδουλος Νίκος Ζιάζιαρης

Εφεντίνα Καβαλίνα Ιωάννης Κοντέλλης

Βεντούζος Χρήστος Ραμμόπουλος

Φουρόγατος Μαρίνος Ταρνανάς

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ.

Σολίστ

Στέλιος Πετράκης | λύρα

INFO
Το έργο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και την πολιτιστική εταιρεία Τεχνότροπον – Artway, σε συνεργασία με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου.
Tελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Πρόγραμμα παραστάσεων:
Χανιά, 26, 27 Αυγούστου – Δυτική Τάφρος
Ρέθυμνο, 30 Αυγούστου – Θέατρο «Ερωφίλη»
Ηράκλειο, 5 Σεπτεμβρίου – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Άγιος Νικόλαος – Ελούντα, 7 Σεπτεμβρίου – Αλυκές/Μύλοι