Συνθέτες – Ερμηνευτές

Συνθέτες – Ερμηνευτές

Συνθέτες – Ερμηνευτές

NΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ  –  ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

 Mαζί τους η ΚΟΡΙΝΑ ΛΕΓΑΚΗ

 Μια σημαντική συνάντηση επί σκηνής!

 Η επί σκηνής συνάντηση του Νίκου Ξυδάκη με τον Γιώργο Ανδρέου (πολυαναμενόμενη από πολλούς καλούς ακροατές και φίλους της μουσικής τους) συνεχίζει το ταξίδι της στην Ελλάδα και το καλοκαίρι!

Δεν χρειάζεται  να πει κανείς πολλά για το δημοσιευμένο έργο των δύο δημιουργών – αποτελεί αδιαμφισβήτητα ενεργό κομμάτι του μουσικού μας πολιτισμού. Το μεγάλο ενδιαφέρον αυτής της συνάντησης κρύβεται στο “κρυμμένο” τους έργο,  στο “συρτάρι” τους – εκεί όπου θησαυροί και θραύσματα περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να βγουν  στο φως, μαζί με τα τόσα αγαπημένα τραγούδια τους, που παρουσιάζονται σε αυτή τη μουσική συνεύρεση.

Ο Νίκος Ξυδάκης κι ο Γιώργος Ανδρέου γνωρίζονται πολύ καλά. Πρωτοσυναντήθηκαν στο ΣΕΙΡΙΟ του Μάνου Χατζιδάκι και η γνωριμία τους οδήγησε στη συνεργασία του Ανδρέου με τον Ξυδάκη ως μουσικού επί σκηνής, αλλά και ενορχηστρωτή, συμπαραγωγού και ηχολήπτη σε μια σειρά σημαντικών ηχογραφημάτων του Νίκου Ξυδάκη. Παράλληλα, ο Νίκος Ξυδάκης υπήρξε καλλιτεχνικός επιμελητής παραγωγής του πρώτου ηχογραφήματος του Γιώργου Ανδρέου, δίνοντας στον Ανδρέου το “βάπτισμα του πυρός”  στην δημιουργική προσωπική του δισκογραφία.

Ωστόσο από τις αρχές του ’90 ως σήμερα ποτέ δεν συνυπήρξαν στη σκηνή ή στην ηχογραφημένη δημιουργία, αν κι οι πορείες τους στον χώρο της μουσικής συνομιλούν και συγγενεύουν. Γι’ αυτό δημιούργησαν και ταξιδεύουν αυτή την παράσταση!

Ο Νίκος Ξυδάκης (που τραγουδά και προσωποποιεί σταθερά όλα αυτά   τα χρόνια ένα μεγάλο μέρος των έργων του) κι ο Γιώργος Ανδρέου  (που δεν τραγουδά παρά ελάχιστα, αλλά είναι ένας δεξιοτέχνης πιανίστας) επέλεξαν ως ερμηνεύτρια των “γυναικείων” τραγουδιών τους, την Κορίνα Λεγάκη. Η Κορίνα Λεγάκη έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια, με την επιμονή της σε ρεπερτόριο ουσίας και τις συνεργασίες της με σημαντικούς συνθέτες, μουσικούς κι ανθρώπους του Λόγου.

Στην μοναδική αυτή παράσταση τους πλαισιώνουν οι εξαίρετοι σολίστες Στέργιος Γαργάλας στο βιολί και Δημήτρης Χουντής στα πνευστά.

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ 

Ο Νίκος Ξυδάκης, ο σπουδαίος έλληνας συνθέτης, παρουσιάζει μια νέα  προσέγγιση του έργου του “Η Εκδίκηση της Γυφτιάς”, έργο σταθμό στην  ελληνική μουσική που αγαπήθηκε πολύ και θεωρείται πλέον κλασικό, σε στίχους  του Μανώλη Ρασούλη και ερμηνεία του Νίκου Παπάζογλου. Στη συναυλία το δικό  τους χρώμα θα προσθέσουν γνωστά τραγούδια του συνθέτη που έχουν γράψει τη  δική τους ιστορία.

Μαζί του εξαιρετικοί μουσικοί, ο Δημήτρης Μπουζάνης (πιάνο), ο Δημήτρης  Χουντής (σαξόφωνο), και ο Γιώργος Διαμαντόπουλος (πλήκτρα).

Ανάλογα με τις ημερομηνίες και τη διαθεσιμότητα, μαζί του και μια ομάδα ανήσυχων νέων δημιουργών  -η Γεωργία Νταγάκη στο τραγούδι και τη λύρα, ο Ηλίας Βαμβακούσης, ένας σύγχρονος τροβαδούρος  της πόλης ή οι Pop Eye, μια ελληνική indie, electronica, pop μπάντα – φωτίζουν αλλιώς κάποια από  αυτά τα τραγούδια, που “σφηνωμένα” ανάμεσα στα ξεφαντώματα της εποχής, ασφυκτιούν να  ξεδιπλώσουν το δηκτικό τους πνεύμα.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ – ΚΟΡΙΝΑ ΛΕΓΑΚΗ

“Λεπτή Γραμμή για μια Φωνή & ένα Πιάνο”

Ο Γιώργος Ανδρέου, παράλληλα με τις συναυλίες του με ορχήστρες και μουσικά σύνολα, έχει επιλέξει να παρουσιάζει την άποψη του για την ερμηνεία τραγουδιών “επί σκηνής” με τη λιτή, αλλά ουσιαστική, προσέγγιση της συνέργειας ενός Πιάνου και μιας Φωνής. Κι αυτό, επειδή πιστεύει στη “σιωπή της Μουσικής”, στη μεγάλη δύναμη της αφαίρεσης που προσθέτει και της λιτότητας που επιτρέπει στη φαντασία του ακροατή να συμπληρώσει τα κενά, να ξαναβρεί τη σχέση του με την ουσία του μουσικού έργου, με τη βαθύτερη αλήθεια του. Γιατί “το Τραγούδι γυμνό” δεν επιτρέπει “κόλπα και καμώματα”, μόνο φωτίζει, αποκαλύπτει, δυναμώνει – εκείνα τα τραγούδια που αντέχουν, που επιμένουν, που δικαιώνονται.

Μερικά από τα καλύτερα κονσέρτα του Γιώργου Ανδρέου έχουν συντελεστεί με αυτή τη “Λεπτή Γραμμή για μια Φωνή κι ένα Πιάνο”, με ερμηνείες από την Τάνια Τσανακλίδου, την Αφροδίτη Μάνου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το Χρήστο Θηβαίο, το Βασίλη Λέκκα, τη Μελίνα Κανά, την Αθηνά Ανδρεάδη, την Ευτυχία Μητρίτσα. Αυτή τη φορά, ο Γιώργος Ανδρέου επιλέγει να συνεργαστεί με την εξαιρετική νέα ερμηνεύτρια Κορίνα Λεγάκη.

Η Κορίνα Λεγάκη μετά την παρουσίαση του προηγούμενου δίσκου της ‘Kymatographos’ στην πετυχημένη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το Μάιο του 2014, επιστρέφει δυναμικά με το νέο της δίσκο Mosaic. Ο δίσκος παίρνει μορφή σε μια μουσική παράσταση με τραγούδια που αγαπήθηκαν  στο παρελθόν και σημάδεψαν τους δημιουργούς τους για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Τα τραγούδια αυτά έρχονται ξανά στο προσκήνιο “δια χειρός” Γιώργου Ανδρέου, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό ήχων, τρόπων έκφρασης και νέων αναγνώσεών τους, απόλυτα μελετημένο και ταιριαστό.

H μουσική παράσταση “Mosaic” περιλαμβάνει όχι μόνο τραγούδια από τον ομώνυμο δίσκο, αλλά και τραγούδια από τη μεγάλη όσο και πολυσύνθετη δισκογραφία του συνθέτη, τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της ερμηνεύτριας, καθώς και τραγούδια ελλήνων και ξένων συνθετών, αγαπημένα και διαχρονικά. Τραγούδια που ανασυνθέτει, διασκευάζει και ερμηνεύει στο πιάνο με τον μοναδικό του μουσικό τρόπο ο Γιώργος Ανδρέου.

ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑ

Η Ελένη Πέτα, μια από τις καλύτερες και αρτιότερες ερμηνεύτριες της γενιάς της, θα μας ταξιδέψει στα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού και του παγκόσμιου ρεπερτορίου, δίνοντας έμφαση στο ελληνικό ρεπερτόριο τόσο στο δικό της όσο και μεγάλων Ελλήνων κλασικών συνθετών, ενώ θα μας παρουσιάσει κομμάτια από την προσωπική δισκογραφία, κομμάτια που αγαπήσαμε και θα θέλαμε να ξαναθυμηθούμε και τραγούδια από τις χώρες της Μεσογείου.

Μαζί της εξαιρετικοί μουσικοί:

Νάσος Σωπύλης | πιάνο, πλήκτρα, υπεύθυνος ορχήστρας, Δημήτρης Στασινός | μπάσο, Μάριος Μούρμουρας | κιθάρες, Μιχάλης Καλκάνης | τύμπανα

LUIS BORDA & GEORGIA VELIVASAKI

Από την Κρήτη στο Buenos Aires“

Μουσικές του κόσμου που αξίζει κανείς να ακούσει: ένας Αργεντίνος που ζει στο Μόναχο, ο Luis Borda, ο καλύτερος κιθαρίστας, αυτή τη στιγμή, του Tango Nuevo, και μια κρητικιά τραγουδίστρια, η Γεωργία Βεληβασάκη, δημιούργησαν μια εξαιρετική σύνθεση, ένα από τα καλύτερα projects, ένα έργο απαιτητικό, το δίσκο “Aleli – De Creta a Buenos Aires”. Η εκφραστική τραγουδίστρια συγκινεί. Παντρεύει το ισπανικό με το ελληνικό ιδίωμα κι όμως το αποτέλεσμα ακούγεται τόσο φυσικό και αυτονόητο, λες και από πάντα ανήκαν μαζί. Όποιος ακούσει το τραγούδι της νιώθει πόνο και χαρά να τον κατακλύζουν. Το να τη δει κανείς ζωντανά επί σκηνής είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει.

(Suddeutsche Zeitung , 5/11/2015)

Ο Αργεντινός κιθαρίστας και συνθέτης Luis Borda είναι κάτι περισσότερο από ένας από τους λαμπρότερους εκπροσώπους του Nuevo Tango.  Η γεννημένη μεν στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά με δράση τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, Γεωργία Βεληβασάκη δεν είναι μόνο μια πολύ αξιόλογη, αλλά και διαφορετική, ιδιαίτερα «ανήσυχη» ερμηνεύτρια. Έχει ασχοληθεί με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά ιδιώματα, έχει τραγουδήσει σε αρκετές ακόμα γλώσσες εκτός από την ελληνική, ενώ παράλληλα έχει εκδώσει και κάποιες ποιητικές συλλογές. Ήταν λοιπόν ο πιο κατάλληλος ίσως άνθρωπος στη χώρα μας για να συνεργαστεί με τον Luis Borda.

(Θάνος Μαντζάνας – Musicpaper, 25/11/2015)

Αυτό που ξέρω και που μου αποκαλύφθηκε από την πρώτη κιόλας ακρόαση, είναι πως πρόκειται πάνω απ’ όλα για μια ευτυχισμένη σύμπραξη ενός Αργεντίνου μουσικού και μιας Ελληνίδας συναδέλφου του. Η απόσταση από την Κρήτη μέχρι το μακρινό Μπουένος Άιρες πραγματικά μηδενίζεται και οι, φαινομενικά διαφορετικοί, κόσμοι επικοινωνούν δημιουργικά και γόνιμα.

Αυτή που βγαίνει στο τέλος κερδισμένη είναι η εγχώρια δισκογραφία, που αν και δεν της ”ανήκει” το έργο αυτό (πρόκειται για ξένη παραγωγή), στην ουσία έχει να επιδείξει ένα ποιητικό άλλοθι μέσα στα υποπροϊόντα του συρμού, που κατά κόρον προβάλλονται. Πάνω απ’ όλα, κερδισμένη βγαίνει η αληθινή τέχνη της μουσικής κι αυτό ας κρατήσουμε!

(Αντώνης Μποσκοΐτης – Lifo)

 Τα παραπάνω, είναι λίγα μόνο λόγια γι’ αυτή την παράσταση, που είναι γεμάτη ήχους από την Ελλάδα και την Λατινική Αμερική, με έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Nuevo Tango σήμερα, του Luis Borda που θα βρεθεί στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2016 για επιλεγμένες συναυλίες, μαζί με τη Γεωργία Βεληβασάκη, που δίκαια λαμβάνει αυτές τις κριτικές στo διεθνή Tύπο.

Μαζί τους ο κιθαριστής Ανδρέας Ζιάκας, ο Λευτέρης Ανδριώτης στην κρητική λύρα και ο Ιάσωνας Γερεμτζές στα κρουστά διεισδύουν στη φλογερή και νοσταλγική αργεντίνικη μουσική, σμίγοντάς την με μεσογειακές μελωδίες και ελληνικά παραδοσιακά ηχοχρώματα.

 

«Πόλις  όμορφη & μαγική»

Ο Μάνος,  ο Μίκης & εμείς

                                                                                          Βασίλης Γισδάκης & Μπέττυ Χαρλαύτη

 Ο Βασίλης Γισδάκης και η Μπέττυ Χαρλαύτη, δυο νέοι και διακεκριμένοι καλλιτέχνες, που συνεργάστηκαν στενά με τους δυο μεγάλους έλληνες συνθέτες, ερμηνεύουν το έργο τους σε μια συναυλία ξεχωριστή.

Η εμπειρία ζωής των δυο ερμηνευτών πλάι στους  μεγάλους δημιουργούς μεταφέρεται επί σκηνής σε μια σύμπραξη ιδιαίτερης δυναμικής. Ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από δυο τραγουδιστές που παρά το νεαρό της ηλικίας τους κουβαλάν στο βαρύ τους βιογραφικό, πέραν των άλλων και τη συνεργασία μαζί τους, την έμπνευση της ερμηνείας των έργων τους και τελικά το μαγικό τους στίγμα.

Ο Βασίλης Γισδάκης είναι ο τελευταίος αυθεντικός ερμηνευτής που επέλεξε ο Μάνος Χατζιδάκις για να ερμηνεύσει τα τραγούδια του. Η Μπέττυ Χαρλαύτη, η νεότερη «μούσα» του Μίκη Θεοδωράκη όπως έχει κατά καιρους χαρακτηριστεί, είναι γωστή για την στενή συνεργασία μαζί του και με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Επί σκηνής  αποδίδονται στο πρώτο μέρος της συναυλίας κύκλοι τραγουδιών των δυο συνθετών, ενώ στη συνέχεια ακούγονται κάποια από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που πέρασαν από τα χείλη των Ελλήνων, λυρικά και λαϊκά, αλλά και τραγούδια τους σε στίχο ξενόγλωσσο (αγγλικά, γαλλικά κλπ).

Μια μαγική συναυλιακή νύχτα  με τις μουσικές του Μάνου και του Μίκη μέσα από δυο φωνές που τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους οι δυο συνθέτες.

Μαζί τους ένα τρίο επίλεκτων μουσικών. 

Αλεξάνδρα Γκράβας 

ΚΑΒΑΦΗΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ
ΠΟΙΗΣΗ – ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ

Η ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Γκράβας, με διεθνή αναγνώριση στον κλασικό χώρο και έχοντας μεταπηδήσει με μεγάλη ευκολία σε ένα πολυποίκιλο crossover με το νέο της cd «On the wings of love – Songbook 1», περιοδεύει τον τελευταίο χρόνο σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική με ένα διεθνές project πάνω σε μελοποιημένη ποίηση του Κ. Π. Καβάφη σε πέντε γλώσσες, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Μαζί με τον πιανίστα Παντελή Πολυχρονίδη θα ερμηνεύσει ποιήματα του Καβάφη μελοποιημένα από Έλληνες, Αμερικανούς, Ισπανούς και Γάλλους συνθέτες, όπως Μητρόπουλος, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Πλέσσας, Παπαδημητρίου, Τσουπάκη, Στεφανίδη, Παλαμίδη, Boissel, Rorem, Bolcom και Gompper.

Ο Κώστας Ζωγραφόπουλος θα διαβάσει επιλεγμένα ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, η Αλεξάνδρα τραγουδά έλληνες συνθέτες και έλληνες ποιητές,  σε μια ανθολογία τραγουδιών που αγαπάει πολύ και ερμηνεύει μοναδικά!

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος, που σχεδίασε αυτό το ρεσιτάλ σε συνεργασία  με την Αλεξάνδρα Γκράβας: “Τα ποιήματα του Καβάφη είναι διάσημα για την αντίσταση στη  μελοποίηση, πολλοί όμως συνθέτες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην πρόκληση. Αυτό το  ιδιαίτερο ρεσιτάλ περιλαμβάνει τραγούδια από ποίηση του Καβάφη μελοποιημένα από Έλληνες,  Αμερικανούς Ισπανούς και Γάλλους συνθέτες και εξετάζει το σύγχρονο τραγούδι (lied) στο  σκηνικό της ποίησης του Καβάφη. Το ρεσιτάλ ενώνει τις δυο πιο σημαντικές μορφές τέχνης της  σύγχρονης Ελληνικής κουλτούρας, την μουσική και την ποίηση. ”

FIDE KOKSAL
«Τραγούδια από το Βόσπορο ως το Αιγαίο»

Η Φιντέ Κοκσάλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη. Σπούδασε Πολιτικές  Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά στην Πόλη,  ενώ παράλληλα σπούδασε μουσική στην Ακαδημία των Τεχνών “Mujdat Gezen”.  Η όμορφη Τουρκάλα με την υπέροχη φωνή που αγαπήσαμε στα ‘Ματωμένα  Χώματα’ ερμηνεύει τα τραγούδια του πρώτου της CD με τον Μίμη Πλέσσα,  τραγούδια από το δεύτερο cd της, σε παραγωγή της MINOS EMI με συνθέσεις  Μ. Πλέσσα, Ν. Κυπουργού, Γ. Κιουρτζόγλου κ.α. καθώς και γνωστά τραγούδια  μεγάλων συνθετών που έχουν μεταφραστεί είτε στα Ελληνικά, είτε στα Τούρκικα αντίστοιχα.

 

Comments are closed.

© Artway· 1997 - 2014 · All rights reserved.