Discography

Discography

«Lamar – Δρόμοι της Θάλασσας»

  • Release date: -Dec-
  • Label: Artway – Technotropon
  • Catalog #: Lamar – Δρόμοι της Θάλασσας
  1. Play

    Tango de borges

  2. Play

    Δρόμοι της θάλασσας

Ο Μίμης Πλέσσας είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες Συνθέτες. Πολυβραβευμένος, με διεθνή αναγνώριση και δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό του,έχει συνεργαστεί με κορυφαίους στιχουργούς και ποιητές και ανέδειξε με τα τραγούδια του, τους μεγαλύτερους ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού. Η Klaudia Delmer γεννημένη στην Πολωνία και μεγαλωμένη στην Ισπανία αποτελεί μια ιδιαίτερη ερμηνεύτρια με χαρακτηριστική φωνή και σκηνική παρουσία. Πολυβραβευμένη στο εξωτερικό, έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο. Μαζί δημιούργησαν ένα πολύ ιδιαίτερο c.d., σε πρωτότυπη μουσική του Συνθέτη και μελοποιημένη ποίηση Ισπανών και Λατινοαμερικάνων ποιητών, Το c.d. είναι αφιερωμένο στη Θάλασσα και σε θέματα που η θάλασσα συμβολίζει, το ταξίδι, τη μοναξιά, τη δύναμη, τον έρωτα, την απόσταση, τον πολιτισμό, την επικοινωνία.

Η Klaudia Delmer ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια, δείχνοντας την μεγάλη γκάμα των φωνητικών της δυνατοτήτων σε διαφορετικά μουσικά είδη και ο Μίμηs Πλέσσας καταθέτει πραγματικά καινούργιες μουσικές, που αναδύουν μελωδία και συναίσθημα.

Εκλεκτοί στίχοι από Ισπανούς, Λατινοαμερικάνους και Έλληνες ποιητές και στιχουργούς, όπως του J. L. Borges, του P. Neruda, του A. Gala, του R. Alberti, του A. Machado αλλά και του Ν. Εγγονόπουλου, του Κ. Βίρβου, του Λ. Παπαδόπουλου, του Δ. Μπρούχου κ.α., μελοποιούνται σε πρωτότυπη μουσική του Μίμη Πλέσσα, που πρώτη φορά συνθέτει πάνω σε ισπανόφωνο στίχο. Εξέχουσα θέση στο c.d. κατέχει το ποίημα του Ν. Εγγονόπουλου, με θέμα τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Στο c.d. περιλαμβάνεται και ένα video clip, γυρισμένο εξ ολοκλήρου στη Μάλτα.

Λίγα λόγια για το c.d:

Οι θάλασσες που μας χωρίζουν είναι οι θάλασσες που μας ενώνουν. Ακόμα και οι στεριές που κουρσεύτηκαν και αποικήθηκαν, αντάλλαξαν πολιτισμούς. Και αν οι μελετητές δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει και χωρίσει τις εποχές και τις επιδράσεις, οι καλλιτέχνες συγκέρασαν και ένωσαν αντί να χωρίσουν τις όποιες διαφορές.

Σ΄ αυτή μου τη δουλειά (τόσο αλλιώτικη από τις άλλες) με οδήγησαν τα ποιήματα για τη θάλασσα των σπουδαίων ποιητών μας, μα και η μοναδική δύναμη της ισπανόφωνης ποίησης. Αυτή διαλέχτηκε από την Κλαούντια Ντελμέρ που μελέτησε και λάτρεψε τους ποιητές.

Γεννημένη από Πολωνέζα μάνα, Ιταλό πατέρα, ζει στην Ισπανία σπουδάζει στην Αμερική και τέλος ανακαλύπτει την Ελλάδα. Με το ταλέντο που έχουν οι αληθινοί, τραγουδώντας εκφράζεται σε όλες τις γλώσσες.

Ξεκινά από τις δημοτικές μας συλλογές και φτάνει στο Νερούδα και στον Μπόρχες, μα και σε ζώντες ποιητές, ξεχωριστούς στην Ισπανία. Κι εγώ, με την δύναμη του Κ. Βίρβου, του Α. Δασκαλόπουλου, του Δ. Χριστόπουλου και του Δ. Μπρούχου, σεργιανάω τα δικά μας θαλασσινά μονοπάτια, που πάνε να συναντήσουν τα ισπανικά σταυροδρόμια, εκεί που ανταμώνουνε ο έρωτας και η θάλασσα. Μια ομάδα από εκπληκτικούς σολίστες και οργανοπαίχτες ζωντανεύουν το όνειρό μου.

Τους ευχαριστώ όλους.

 ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Για την Klaudia Delmer έχουμε γράψει και παλαιότερα και, σίγουρα, ένα δικό της άλμπουμ σε μουσικές του Μίμη Πλέσσα δεν ήταν κάτι το αναμενόμενο. Όπως κι αν έχει, το “Lamar” [Artway / Polytropon, 2007] είναι ένα ενδιαφέρον CD, το οποίο μέσα από ένα concept, κάπως «κοινό» θα το λέγαμε, το δίπολο έρως-θάλασσα, επιχειρεί να αναδείξει την εκφραστική της ερμηνεύτριας.

Η φωνή της Delmer είναι «παράξενη». Ένα περίεργο κράμα …ύστερης Νανάς Μούσχουρη και Φλέρυς Νταντωνάκη, αποδίδοντας, συνήθως, κοντά στα όρια «έντεχνου» και «κλασικού» – κάτι που μαρτυρά, προφανώς, και τις καταβολές της. Από αυτή την άποψη το “Lamar” δεν διακρίνεται για τον αυθορμητισμό του, αλλά για το… κάπως «παγερό» εστέτ κλίμα, εντός του οποίου επιχειρείται να παρασυρθεί ο ακροατής, που, ενδεχομένως, ερωτεύεται με… προσοχή και μέτρο. Δεκτόν. Καθότι, ακόμη και τα πάθη γνωρίζουν όρια κάποιες φορές… Αν εξαιρέσει κανείς τα γνωστά (αγαπημένα) τραγούδια του

Μίμη Πλέσσα, που διασκευάζονται εδώ, και τα οποία δεν γίνεται να συγκριθούν με τα πρωτότυπα (το «Ας έβρισκα τα λόγια» είναι αξεπέραστο με την φωνή του Αντώνη Καλλογιάννη, όπως και το «Θάλασσά μου» από την… σπάνια Λίτσα Σακελλαρίου), θα λέγαμε, για τα (υπόλοιπα) καινούρια, πως εκείνα που είναι στηριγμένα στους στίχους του Δημήτρη Μπρούχου υπερτερούν των ισπανόφωνων – με πρώτο ανάμεσά τους το «Αιγαίου φως». Η προσεγμένη «ειδική» ενορχήστρωση, καθώς και η παραγωγή, θα μπορούσε να καταγραφούν στα ατού του άλμπουμ.

Φ. Τρούσας, Jazz & Τζαζ

Lamar – Έρωτας και θάλασσα σε μια λέξη…

Έχω μεγαλώσει μακριά από τη θάλασσα στη Βαρσοβία – μια στεριανή πόλη, που όμως έχει τη σειρήνα για το σύμβολό της, και στη Μαδρίτη όπου σαγηνεύτηκα από την θάλασσα μέσω μιας φανταστικής εικόνας μιας γυναίκας στο παραθύρι που κοίταζε τη θάλασσα στο βιβλίο του Ernesto Sabato «Tο τούνελ».

Αρκετά χρόνια μετά, συνάντησα ένα πίνακα με την ίδια εικόνα στο σπίτι ενός φίλου, o οποίος μου γνώρισε τα «θαλασσινά» βιβλία του Alvaro Mutis. Αυτό συνέβη στην Aττική, στην Eλλάδα, σε μια χώρα η οποία δεν είναι μια γη περικυκλωμένη από θάλασσα, αλλά είναι μια θάλασσα περικυκλωμένη από γη. Εδώ πράγματι γνώρισα την θάλασσα και την αγάπησα είναι τυχερός κανείς να γνωρίζει τη θάλασσα σε αυτόν τον τόπο και εγώ δίπλα τυχερή που την τραγουδώ με αυτές τις φωτεινές και φωτισμένες μελωδίες του Mίμη Πλέσσα.

 

Στίχοι σπαρμένοι σα βότσαλα

στις αμμουδιές του ονείρου.

Θάλασσα, η πρόνοια πατρίδα.

Μεσόγειος, στο σταυροδρόμι των

πολιτισμών και της καρδιάς μας.

Σε μονοπάτια με πανσέληνο,

ταξιδεύουν πάντα οι ποιητές.

Και οι δρόμοι της θάλασσας σμίγουν

με εκείνους του ουρανού και ανάβουν

τ’ άστρα.

Αγάπη, η μαγεία του κόσμου…

Δημήτρης Μπρούχος

Νηνεμία και Φουρτούνα…

Μια καλλιτεχνική πινελιά εξαιρετικής εσωτερικής δύναμης. Πίνακες ζωγραφικής όπου ο μεγάλος συνθέτης Μίμης Πλέσσας απόθεσε ευλαβικά με το πινέλο του τις νότες, το όραμα μιας ευαίσθητης ψυχής.

Μέσα από την ποίηση που ορίζει τα χρώματα, την ένταση, τη γαλήνη και το πάθος, ανακαλύπτουμε, εμβαθύνοντας σ’ αυτούς τους “πίνακες ζωγραφικής” , τις έννοιες, το νόημα….

Δυο λέξεις…

Θάλασσα και Αγάπη, Αγάπη και Θάλασσα. Η μια καθρέφτης της άλλης. Και οι δύο, καθρέφτης της ψυχής, που με όχημα την απέριττη αλήθεια μιας καλλίφωνης σειρήνας, της Klaudia Delmer, οδηγούμαστε στο ταξίδι αυτό των αισθήσεων … για την Ιθάκη … για τη ζωή…

 

Lamar

 

Δρόμοι της θάλασσας

© Artway· 1997 - 2021 · All rights reserved.