Discography

Discography

«Jazz … the way we like it»

 • Release date: 2005-Oct-5
 • Label: Artway – Technotropon
 • Catalog #: «Jazz … the way we like it»

 

 1. Play

  I've got you under my skin

 2. Play

  Ποιά νύχτα σ'έκλεψε

 3. Play

  What now my love

 4. Play

  Theme A

Τραγουδούν:

Ζωή Κουρούκλη

Γιώργος Περρής – Εύη Σιαμαντά

Ο Μίμης Πλέσσας και το θρυλικό του Jazz κουαρτέτο (με συντελεστές τους: Τίτο Καλλίρη – κιθάρα, Νίκο Τσεσμελή – μπάσο , Γιώργο Λαβράνο – τύμπανα και το νεότερο μέλος Θάνο Γεωργουλά – σαξόφωνο / φλάουτο) βρέθηκαν τον Νοέμβριο του 2005 στο Μύλο της Θεσσαλονίκης, καλεσμένοι στα πλαίσια του 17ου ως το αντιπροσωπευτικότερο jazz σχήμα της χώρας μας, με διεθνείς συμμετοχές όπως ο Chick Corea και η Dee Dee Bridgewater και ηχογράφησαν ζωντανά τη συναυλία τους. Μαζί τους η εκπληκτική κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Ζωή Κουρούκλη, ερμηνεύει τρία από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της διεθνούς jazz σκηνής και ο Γιώργος Περρής, που μας ξαφνιάζει με την ερμηνεία του στο τραγούδι ¨Et maintenant¨, τραγουδισμένο στα αγγλικά και στα γαλλικά, αλλά και στο ¨Παραθύρι¨ του Μίμη Πλέσσα.

Στο c.d. θα ακούσετε και την Εύη Σιαμαντά, μια νέα παρουσία με ιδιαίτερες φωνητικές δυνατότητες. Η επανεμφάνιση του σχήματος στο Μύλο τον Φεβρουάριο του 2006, μας έδωσε τη δυνατότητα να προσθέσουμε τις σπάνιες ηχογραφήσεις δύο πολύ γνωστών κομματιών του συνθέτη, με τον Μ. Πλέσσα στα keyboardsκαι την Εύη Σιαμαντά σε μια μοναδική ερμηνευτική στιγμή. Και όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μίμης Πλέσσας … ¨Jazz δεν είναι τι παίζουμε, αλλά πως το παίζουμε!¨ Αυτό θα διαπιστώσετε και εσείς, ακούγοντας σήμερα το ίδιο αυτό σχήμα που δίδαξε τη jazz στην Ελλάδα, να παίζει με την ίδια δεξιοτεχνία, την ίδια αρτιότητα και κυρίως … το ίδιο κέφι!

Το συγκεκριμένο cd θεωρείται πια ιστορικό … Είναι η τελευταία live ηχογράφηση του μοναδικού και τόσο αγαπημένου κιθαρίστα, ίσως του πρώτου jazz κιθαρίστα της χώρας μας, του Τίτου Καλλίρη …

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Τζαζ δεν είναι τι παίζουμε, αλλά πώς το παίζουμε» συνηθίζει να λέει ο Μίμης Πλέσσας, ένας  από τους Έλληνες πρωτοπόρους της συγκεκριμένης μουσικής έκφρασης στη χώρα μας, αφού  ασχολείται μαζί της από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Ο δίσκος «JazzThe Way We like It» είναι η καλύτερη απόδειξη γι΄ αυτόν τον ισχυρισμό.

Πρόκειται για μια ζωντανή ηχογράφηση που έγινε στο Μύλο της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2005,

στο πλαίσιο του 17ου εθνο-τζαζ φεστιβάλ των Δημητρίων, με το κουαρτέτο του Μίμη  Πλέσσα , Τίτος Καλλίρης (κιθάρα), Νίκος Τσεσμελής (μπάσο), Γιώργος Λαβράνος (τύμπανα),  Θάνος Γεωργουλάς (σαξόφωνο-φλάουτο)  και ερμηνευτές τη Ζωή Κουρούκλη, την Εύη  Σιαμαντά και τον Γιώργο Περρή.

Επίσης στο δίσκο υπάρχουν και τρία κομμάτια που ηχογραφήθηκαν στο ίδιο μέρος λίγους μήνες  αργότερα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Ασφαλώς οι φίλοι της τζαζ έχουν ακούσει  εξαιρετικές ηχογραφήσεις αλλά η αλήθεια είναι ότι και οι πέντε Έλληνες μουσικοί, οι οποίοι  υπερασπίζονται κλασικά διεθνή στάνταρντ της τζαζ και κάποια κομμάτια του Πλέσσα, δεν έχουν  να ζηλέψουν πολλά από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.

Η Ζωή Κουρούκλη αποδίδει εντυπωσιακά τρία κομμάτια που έχουν ερμηνεύσει μυθικές φωνές  ενώ εξίσου επαρκής είναι η παρουσία της Εύης Σιαμαντά και του Γιώργου Περρή.

Γιώργος Μητράκης, ΔΙΦΩΝΟ

 

 

« Mimis Plessas and the jazz Quartet Live- Jazz the way we like it» (Polytropon/ Artway) Η άλλη πλευρά του Πλέσσα, η μεγάλη αγάπη του που τη λένε jazz.

Μια σειρά στάνταρ, με  πρώτο του cd το «C-Jam Blues» του Jimmy Smith, μεγάλη επιρροή του Πλέσσα αλλά και μια  τζαζίστικη εκτέλεση στο τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη «Ta matoklada sou lamboun».

Η Ζωή Κουρούκλη στα «I’ ve got you under my skin (Cole Porter) και «Cry me a river» και ένα υπέροχο σόλο πιάνο

στο «Lullaby of the leaves» του πιανίστα Errol Gamer αλλά και δύο ακόμη  standards, το ένα του Miles Davis «Millestones» και το άλλο του Πλέσσα «Theme A», το πρώτο κομμάτι που έγραψε.

Οι φωνές που πλαισιώνουν εδώ εκτός της classic Κουρούκλη, είναι οι νέες των Εύη  Σιαμαντά «An einai I agapi amartia» (Πλέσσας) και Γιώργου Περρή στο medley «Et Maintenant/What now my Love».

Συνολικά 15 κομμάτια και τραγούδια. Μια σημαντική live παραγωγή.

Γιάννης Αλεξίου, ΒΡΑΔΥΝΗ

 

Μπορεί τα τηλεοπτικά κανάλια και οι περισσότεροι ραδιοφωνικού σταθμοί να προωθούν ως  ελληνική μουσική υποπροϊόντα που προσβάλλουν το μέσο γούστο όμως οι μουσικόφιλοι έχουν  ακόμη δυνατότητες επιλογής.

Ο Μίμης Πλέσσας περισσότερο γνωστός για τις επενδύσεις κινηματογραφικών ταινιών και τα  λαικά τραγούδια που ερμήνευσαν δημοφιλείς τραγουδιστές και έγιναν μεγάλες επιτυχίες, είχε  ασχοληθεί και με τη τζαζ. Τώρα κυκλοφορεί ο δίσκος «Mimis Plessas and the Jazz Quartet

Live» από τη συναυλία που είχε δώσει το κουαρτέτο με τον Μίμη Πλέσσα το Νοέμβριο του 2005 στο Μύλο Θεσσαλονίκης

στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Με τη γνωστή δεξιοτεχνία του στο πιάνο, ο γνωστός συνθέτης οδηγεί τους μουσικούς

και τους τρεις τραγουδιστές που συμμετείχαν στη συναυλία σε καθαρές αναγνώσεις κλασικών κομματιών  τζαζ και μερικών δικών του συνθέσεων, ερμηνευμένων σε άλλο ύφος. Γνωστή η δεξιοτεχνία του Πλέσσα,

πολύ καλοί οι μουσικοί Τίτος Καλλίρης, Νίκος Τσεσμελής, Γιώργος Λαβράνος και Θάνος Γεωργουλάς,

που αποτελούν το κουαρτέτο. Το αποτέλεσμα είναι μια μουσική φρόνιμη, που μπορεί να ακουστεί παντού κι από όλους.  Δώρο στους ακροατές η εξαιρετική Ζωή Κουρούκλη σε μια από τις πολύ σπάνιες πια εμφανίσεις  της. Συμμετέχουν ακόμη ο Γιώργος Περρής και η Εύη Σιαμαντά. Ο δίσκος κυκλοφορεί

από την εταιρεία Artway - Τεχνότροπον και Polytropon της  Θεσσαλονίκης.

Κώστας Μαρίνος, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

© Artway· 1997 - 2021 · All rights reserved.