Καλλιτεχνες

Καλλιτεχνες

Νίκος Ξυδάκης

Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου του 1952. Η μουσική που γράφει αναφέρεται σ’ αυτούς τους τόπους καταγωγής του και κυρίως στον αέρα ενός ολόκληρου ελληνικού κόσμου που περιπλανιόταν σε τόπους άλλοτε ιερούς, άλλοτε κοσμοπολίτικους της κοντινής Ανατολής αλλά και σε βιώματα αυστηρά προσωπικά. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με τον Θοδωρή

Γκόνη και τον Μιχάλη Γκανά, των οποίων οι στίχοι προέρχονται από τη μεγάλη ποιητική παράδοση της Ελλάδας.

Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1978 με την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» ,έναν δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και ερμηνεία από τον Νίκο Παπάζογλου, τον Δημήτρη Κοντογιάννη και την Σοφία Διαμαντή. Η ίδια συνεργασία επαναλαμβάνεται το 1979 στον επόμενο δίσκο με τίτλο «ΤΑ ΔΗΘΕΝ».

Μετά από τέσσερα χρόνια περίπου κυκλοφορεί το «Πρώτο Βράδυ στην Αθήνα» σε στίχους του ίδιου του συνθέτη, του Μιχάλη Γκανά και του Μανώλη Ρασούλη όπου ο Νίκος Ξυδάκης εμφανίζεται για πρώτη φορά σαν ερμηνευτής των τραγουδιών του. Άλλα γνωστά του έργα είναι η μελοποίηση ποιημάτων του Διονύσιου Σολωμού με τίτλο “Προς τον Κύριον Γεώργιο Δε Ρώσση “ , το “Μέλι των Γκρεμών “ , το “Ημερολόγιο“ , καθώς και το “Αμάρτημα της μητρός μου” με μελοποιημένα ποιήματα του Γεώργιου Βιζυηνού και του Θοδωρή Γκόνη.

Η τελευταία δουλειά του Νίκου Ξυδάκη με την φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και τίτλο “Γρήγορα η Ώρα πέρασε” , θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους των τελευταίων ετών. Πρόκειται για τραγούδια σε ποίηση της Σαπφούς, σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, Διονύση Καψάλη και Κώστα Καρυωτάκη.

© Artway· 1997 - 2014 · All rights reserved.