Καλλιτεχνες

Καλλιτεχνες

Καλλιόπη Βέττα

Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη πολλών μουσικών στοιχείων, είναι ένα σταυροδρόμι ιδιαιτέρων μουσικών ακουσμάτων, ένα κράμα ηχητικών ιδεών με κοινό παρανομαστή την φωνή της.
Οι ερμηνείες της αποκαλύπτουν τις φωνητικές ικανότητές της και είναι απόλυτα αναγνωρίσιμες για την αισθαντική χροιά της, την ζεστασιά και τα έντονα συναισθήματα.
Η μουσική διαποτίζεται με έθνικ χρώματα και new age αποχρώσεις, και μας παραπέμπει στο επίπεδο και τα μουσικά είδη της Loreena McKennit και της Enya.
Η Καλλιόπη Βέττα γεννήθηκε στο Λιβαδερό Κοζάνης. Από τα γυμνασιακά της χρόνια άρχισε να τραγουδάει με το συγκρότημα του αδερφού της (μουσικού και συνθέτη) Βαγγέλη Βέττα. Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία της Μόσχας, όπου κατά τη διάρκεια των σπουδών της τραγουδούσε στο ελληνικό συγκρότημα “Ερμής”.
Συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών παρακολουθώντας μαθήματα λυρικού τραγουδιού.
Την ίδια περίοδο συνεργάζεται με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων σε πολλές συναυλίες σε όλη τη χώρα και συμμετέχει στο δίσκο του “Χαρματούσα”.  Ταυτόχρονα εργάζεται ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής σε σχολείο.
⦁ Το 1995 αρχίζει η συνεργασία της με το συνθέτη και μαέστρο ⦁ Γιάννη Κ. Ιωάννου, ο οποίος συνθέτει πολλά τραγούδια γι’ αυτήν, και αναλαμβάνει την παραγωγή και ενορχήστρωση των προσωπκών της δίσκων που ακολουθούν.
⦁ Τον Μάιο του 1997 κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ από τη Virgin Greece με τίτλο ⦁ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΣΜΑΤΩΝ. Τα άλμπουμ αυτό, παίρνει εξαιρετικές κριτικές.
Τα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι:
ΣΤΟ ΛΙΒΥΚΟ των Γιάννη Κ. Ιωάννου – Γιώργου Μπακλαβά, το οποίο έγινε μουσική τίτλων στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ1
“ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ” του σκηνοθέτη Πάνου Κέκα,
ΒΑΛΣ του Γιάννη Κ. Ιωάννου, το οποίο έγινε μουσική τίτλων στη σειρά μουσικών αφιερωμάτων της ΝΕΤ και ΕΤ1, “Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ” του Λευτέρη Παπαδόπουλου και στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 “ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ” του σκηνοθέτη Πάνου Κέκα.
Συμπεριλήφθηκε επίσης σε πολλές διεθνείς συλλογές.
Ο Γιώργος Νταλάρας την καλεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα 1997-1998 της “Ιεράς Οδού”, μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και το Μάριο Φραγκούλη. Το Νοέμβριο του 1997 τον συνοδεύει σε δυο συναυλίες του, στο Τελ-Αβίβ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ I.P.O. Οι συναυλίες ηχοχραφήθηκαν και κυκλοφορούν σε CD. Τη χρονιά αυτή σταματάει να διδάσκει στο σχολείο.
Το άλμπουμ της ΣΤΟ ΦΩΣ, κυκλοφορεί το Ιούνιο του 1999 και περιέχει εκτός των άλλων, τηv παγκόσμια επιτυχία που της εμπιστεύτηκε η Lorenna Mc Kennitt “Marakesh market” & IANOS του Γιάννη Κ. Ιωάννου, που έγινε σήμα στην Ελληνική καμπάνια της WWF στο MEGA Channel TV.

Στις 14 Οκτ. 1999, συνοδεύει σε συναυλία τον Γιώργο Νταλάρα στον Καθεδρικό Ναό “Notre-Dam Basilica” του Μόντρεαλ, όπου με την “Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Μόντρεαλ” υπό την Δ/νση του “Charles Dutois” ερμηνεύει σαν σολίστ τα τραγούδια από το μπαλέττο “ΖΟΡΜΠΑΣ” του Μίκη Θεοδωράκη.
⦁ Τον χειμώνα του 1999 εκτός των προσωπικών της εμφανίσεων, συμμετέχει στο πρόγραμμα της Λαϊκής Ορχ. “Μίκης Θεοδωράκης”.
⦁ Το καλοκαίρι του 1999 κάνει επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τον συνθέτη ⦁ Γιάννη Κ. Ιωάννου στο πιάνο και συνθεσάιζερ, με τίτλο “ΡΕΣΙΤΑΛ ΣΤΟ ΦΩΣ”.
⦁ Το 2000 περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης τραγουδώντας και παίζοντας στην παράσταση «Το τραγούδι του Έρωτα», βασισμένο σε πέντε έργα του Φ. ΓΚ. ΛΟΡΚΑ, με την Βέρα Κρούσκα κ.ά. Παράλληλα δίνει ρεσιτάλ με τον ⦁ Γιάννη Κ. Ιωάννου.
⦁ Το 2001 κυκλοφορεί το άλμπουμ της με τίτλο «⦁ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ».
⦁ Συνεργάζεται ξανά με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Καναδό μαέστρο Charles Dutois που διευθύνει την PHILADELFIA SYMPHONY ORCHESTRA στο SARATOGA SUMMER FESTIVAL 2001.
⦁ Δίνει σειρά προσωπικών συναυλιών σ’ όλη την Ελλάδα, και συμμετέχει σ’ άλλες  με την Λαϊκή Ορχ. “Μίκης Θεοδωράκης”, Χρήστο Λεοντή, Νότη Μαυρουδή κ.ά.
⦁ Το 2002 τραγουδάει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην σκηνοθετημένη από τον Μιχάλη Κακογιάννη εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, “BEYOND THE DARK”, τραγούδια του Κύπριου συνθέτη Κώστα Κακογιάννη. Η εκδήλωση βασίστηκε στο βιβλίο της KUOMO KENNENDY απ’ όπου πολλοί γνωστοί ηθοποιοί διάβασαν αποσπάσματα. (Τραγούδια του ίδιου συνθέτη τραγούδησε στο TV-Serial «Πλατεία» του ΡΙΚ.)
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου εκτός των προσωπικών της συναυλιών, συνεργάζεται με τον Μάριο Φραγκούλη δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και την Κύπρο.
⦁ Το 2003 κυκλοφορεί διεθνώς το άλμπουμ «⦁ HORIZON». Αποτέλεσμα της συνεργασίας του Γάλλου συνθέτη και παραγωγού Philippe Eidel με τον  συνθέτη και παραγωγό της Καλλιόπης, ⦁ Γιάννη Κ. Ιωάννου.
⦁ Τον Οκτώβριο του 2003, συμμετέχει σε περιοδεία της Λαϊκής Ορχ. “Μίκης Θεοδωράκης” στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας με μεγάλη επιτυχία:   Darwin, Perth, Adelaide, Sidney, Melbourne.
⦁ Το 2004 εμφανιζεται στα θέατρα «ΠΑΡΚ» και «ΒΕΜΠΟ», τραγουδώντας στην παράσταση «⦁ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΛΑΔΑ». 
⦁ Το 2005 κυκλοφορεί το άλμπουμ «⦁ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» από την εταιρεία Universal.
⦁ Τον Μάρτη του 2007 η EMI κυκλοφορεί το άλμπουμ “Best of Kalliopi Vetta” σε επιμέλεια του Κώστα Ζουγρή.
⦁ Τον χειμώνα 2007-08 επαναλαμβάνει την επιτυχημένη συνεργασία της με την τραγουδίστρια Καίτη Κουλλιά και τον ⦁ Γιάννη Κ. Ιωάννου, σε μουσικές παραστάσεις στο Χαμάμ της Αθήνας με αξιοσημείωτη επιτυχία.
⦁ Τον χειμώνα 2008-09 συνεργάστηκε με τον Γιώργο Μεράντζα και τον ⦁ Γιάννη Κ. Ιωάννου σε Live στο Κύτταρο, που τάραξε τα νερά. Μαζί με την ηθοποιό Μάνια Παπαδημητρίου παρουσιάζουν την ιδιαίτερα επιτυχημένη μουσικο-θεατρική παράσταση “Έρωτας κι Αθανασία” στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός στην Αθήνα.
Την ίδια περίοδο (11/2008) κυκλοφορεί απ’ την Warner το άλμπουμ “Στους δρόμους του Διόνυσου” με διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια από τον Ν. Παπακώστα.
⦁ Το 2010 την βρίσκει και πάλι στον ΙΑΝΟ με την μουσικο-θεατρική παράσταση “Λίγος καπνός ακόμα”, με την Μάνια Παπαδημητρίου και τον ⦁ Γιάννη Κ. Ιωάννου.
Συνεχίζει σταθερά την συνεργασία της με την “Λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης”, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους κυκλοφορεί το άλμπουμ “⦁ Αχιλλέας ο Μυρμιδόνας” σε μουσική ⦁ Γιάννη Κ. Ιωάννου και ποίηση Γιώργου Τσιτρούλη, στο οποίο συμμετέχει.
⦁ Σήμερα ετοιμάζει το νέο της άλμπουμ, σε μουσική Γιάννη Ιωάννου.
www.kalliopivetta.gr

© Artway· 1997 - 2014 · All rights reserved.