Καλλιτεχνες

Καλλιτεχνες

Γιώργος Ψυχογιός

Ο Γιώργος Ψυχογιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Άρχισε την μελέτη του στο ακορντεόν στην ηλικία των 14 ετών στο «Ελληνικό Ωδείο», δίπλα στην κα Τσεκούρα -Καραγιαννίδου, όπου κι αποφοίτησε το 1987 αποσπώντας Πτυχίο με ΄Αριστα Παμψηφεί και Διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο με τη Σολίστ Αγαθή Λεμονή και τελείωσε την φοίτησή του δίπλα στον Γεράσιμο Κάκαλη, αποσπώντας δίπλωμα σολίστ πιάνου με ‘Αριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο και Εύφημο Μνεία εξαιρετικής ιδιοφυίας.

Ο Γιώργος συνέχισε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής με τον συνθέτη και πιανίστα Μάνο Σκαρβέλη. ΄Εχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονης ανάλυσης και σημειογραφίας, διεύθυνσης ορχήστρας και έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με διακεκριμένους ξένους πιανίστες (Οxana Yablonskaya, Ellen Traganas , Lev Vlanskeko, Duo Ganev, Vovka Ashkenazy).

O Γιώργος παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα γύρω από το χώρο της κλασικής μουσικής, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της Jazz και του Αυτοσχεδιασμού.

Επίσης, είναι καθηγητής πιάνου για πολλά χρόνια σε ωδεία και μουσικές σχολές.

Έχει δημιουργήσει και διευθύνει από το 1998 την Ορχήστρα και Χορωδία των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από ο 2004 είναι συνεργάτης του Μίμη Πλέσσα και εμφανίζεται μαζί του σε κορυφαίες διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Γιώργος Ψυχογιός έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στο πιάνο στην Ελλάδα και διεθνώς, με ιδιαίτερη αναγνώριση από κριτικούς και κοινό ενώ προετοιμάζει τη συμμετοχή του σε κορυφαία Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το 2010 – 2011.
Περιοδεύει στην Ελλάδα και συνεργάζεται με σολίστες μουσικούς και καταξιωμένους ερμηνευτές.

Επίσης, δείτε videos στο youtube, με στιγμιότυπα από παραστάσεις:

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

• Το 1993 εκτελέσθηκε σε παγκόσμια πρώτη το έργο του για έγχορδα και πιάνο ‘Θάλασσα από Μώβ’.
• Το 1994 συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό για νέους συνθέτες ‘Enseble Modern du Montreal’ του Καναδά και απέσπασε τη Β΄ Εύφημο Μνεία ανάμεσα σε 130 υποψηφίους.
• Το 1995 έγραψε το πρώτο κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα, ‘Ο θάνατος του Tango’, για ακορντεόν και μικρό σύνολο πνευστών – κρουστών, εγχόρδων και κλασικής κιθάρας.
• Το 1999 παίχθηκε στο “Παλλάς” το συμφωνικό έργο του με τίτλο “Μέδουσα” από τη σύγχρονη ορχήστρα της ΕΡΤ.
• Με αυτή την παρτιτούρα συμμετείχε και τιμήθηκε στην 10η Μπιενάλε της Βενετίας (2006), ως ο μοναδικός Έλληνας Συνθέτης, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη.
• Το 2001 ηχογραφήθηκε από τη σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ το έργο του “Βαθύ Μπλε”, για πιάνο και έγχορδα.
• Το 2004 ηχογραφήθηκε το έργο “Ecuador” για έγχορδα και το “Βαθύ Μπλε Νο 2’, από τη Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ.
• Το 2004 εκδόθηκε σε πανελλήνια πρώτη έκδοση μέρος των έργων του Γιώργου Ψυχογιού, αποκλειστικά από το μουσικό οίκο Μ. Νικολαίδης.
• Το 2004 συνέθεσε και ηχογράφησε την πρώτη του δουλειά για Jazz Trio ΄Changing΄.

΄Αλλα έργα του:

• “Manos for Astor” για ακορντεόν και ορχήστρα εγχόρδων (2000).
• “H παράξενη αγάπη μιας λεύκας και ενός αλόγου”, για πιάνο και μικρή ορχήστρα (1999).
• “H πάλη για βιολί”, για πιάνο και αφηγητή (2003).
• “Ecuador”, για ορχήστρα εγχόρδων (2003).

Ο διάσημος πιανίστας – αυτοσχεδιαστής – συνθέτης Keith Jarett έχει πει για τον Γιώργο Ψυχογιό:

¨A great pianist and composer! George΄s improvisation is an incredible gift of God! An absolute surprise to me¨.

• Το πρώτο του c.d. με οκτώ δικές του συνθέσεις, μία του P. Simon και μία του J. Mercer κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2006, από το label ARTWAY – ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας και κυκλοφορεί από την UNIVERSAL, με την υποστήριξη της SYNTAX Πληροφορικής, με τον τίτλο ¨Resurrection … a jazz sensation¨.

• Μετά τις εγκωμιαστικές κριτικές του πρώτου c.d., το δεύτερο c.d. του με τίτλο ¨Love obsession … a jazz sensation 2¨ κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2007, από το label ARTWAY – ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ και κυκλοφορεί από την UNIVERSAL και πάλι με την υποστήριξη της SYNTAX Πληροφορικής.
Στο c.d. συμμετέχουν σολίστες μουσικοί, η χορωδία του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, η Νατάσσα Μποφίλιου που ερμηνεύει μοναδικά το τραγούδι του Τάκη  Μωράκη ¨Τι ειν’ αυτό που το λένε αγάπη¨ και ο Μίμης Πλέσσας, σε ένα κομμάτι δικό του, ενορχηστρωμένο για δύο πιάνα.

© Artway· 1997 - 2014 · All rights reserved.