Last news - Reviews

Last news - Reviews

Σ.Παπάζογλου-Ν.Ρασούλη: «Κάθε τραγούδι του Μανώλη Ρασούλη είναι πυξίδα για τις δύσκολες αυτές εποχές»

sofia-papazoglou-natalia-rasouli

Τραγουδοποιός, τραγουδιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος με δεκάδες τραγούδια, άρθρα, ραδιοφωνικές εκπομπές, συνεντεύξεις και αφιερώματα, έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος στιχουργός των τελευταίων ετών. Τραγούδια του έχουν τραγουδηθεί από τον Νίκο Ξυδάκη, τον Νίκο Παπάζογλου και άλλες μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού. Η Ναταλία Ρασούλη και η Σοφία Παπάζογλου, που συμμετέχουν στο αφιέρωμα «Εδώ είναι του Ρασούλη», μίλησαν στο clickatlife.gr.

Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη;

Ναταλία Ρασούλη:  Νομίζω ότι η εποχή από μόνη της γέννησε την άμεση ανάγκη να ακουστούν τα επίκαιρα λόγια του και ειδικά να ακουστούν συμπυκνωμένα σε μία μορφή  παράστασης. Παρ’ όλο που τα τραγούδια του είναι πολύ αγαπημένα και τραγουδιούνται σε πολλές μουσικές σκηνές και από πολλούς τραγουδιστές και δημιουργούς,  ο κόσμος πολύ συχνά αναρωτιόταν αλλά και με ρωτούσε αν θα μπορούσε να ξαναζήσει αυτό που ζούσε στις δικές του συναυλίες, όσο ήταν κι εκείνος εν ζωή. Τα τραγούδια αυτά μαζί, σε μία παράσταση, τα οποία είχαν την ιδιότητα και την λειτουργία να δημιουργούν ένα συγκινησιακό και συνειδησιακό κρεσέντο.

Ενδυναμώνοντας τους δικούς του στίχους «Τίποτα δεν πάει χαμένο στην χαμένη σου ζωή, τ’ όνειρό σου ανασταίνω και το κάθε σου γιατί», αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτές τις παραστάσεις, που και με την βοήθεια του οπτικοακουστικού υλικού που έχουμε, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια των στενών συνεργατών του μπορεί και ο ίδιος να βρίσκεται με έναν τρόπο μαζί μας, θέλοντας να επικοινωνήσουμε όλα αυτά τα τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη και με όραμα να ακουστούν αυτά όσο είναι δυνατόν στις πρώτες εκτελέσεις τους επί σκηνής, αλλά και να μεταλαμπαδευτεί όλο αυτό το έργο και η εποχή στις νέες γενιές. Γι’ αυτό το λόγο προσκάλεσα νέους δημιουργούς που θα δώσουν με την δική τους ιδιοσυγκρασία και το δικό τους καλλιτεχνικό στίγμα μια καινούργια προσέγγιση του ρασουλικού στίχου.

Τι θα ακούσουμε στις βραδιές αυτές;

Ναταλία Ρασούλη: Θα ακούσουμε κατά αρχάς κάποια από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια και λέω «κάποια», γιατί πραγματικά η επιλογή των τραγουδιών αυτών ήταν εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου του πολύ μεγάλου δισκογραφικού του έργου, αλλά και της απήχησης πολλών περισσότερων τραγουδιών από αυτά που επιτρέπεται μια μουσική παράσταση να περικλείει. Θα ακούσουμε και νέα τραγούδια από τις δύο νέες κυκλοφορίες δύο εξαιρετικών συνεργασιών του, αυτή με τον συνθέτη Γιάννη Γλέζο, τον δίσκο «Η ζωή είναι όνειρο», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2011 και που ήταν ήδη αυτή η δουλειά έτοιμη πριν από τον θάνατο του Μανώλη Ρασούλη και βέβαια από τη νέα δισκογραφική συνάντηση του Μανώλη Ρασούλη και της Χαρούλας Αλεξίου με τον δίσκο «Η Τρίπλα», σε μουσικές των Χρήστου Νικολόπουλου, Πέτρου Βαγιόπουλου, Βάσως Αλλαγιάννη, Ορφέα Περίδη, Λεωνίδα Πόλικερ, αλλά και της ίδιας της Χαρούλας, που νομίζω ότι ήταν και ο δίσκος της χρονιάς για το 2013. Θα ακούσουμε συνεργάτες του, συνθέτες και τραγουδιστές, όπως η Βάσω Αλλαγιάννη, ο Παντελής Θεοχαρίδης, η Σοφία Παπάζογλου, η Ζωή Παπαδοπούλου, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο Γιώργος Γαβαλάς, ο Γιώργος Σαρρής, η Λιζέτα Καλημέρη, αλλά και κάποιοι από αυτούς που δεν είχαν βρεθεί μαζί του επί σκηνής, αλλά μόνο δισκογραφικά, όπως ο Βασίλης Λέκκας, ο Μανώλης Λιδάκης, η Νένα Βενετσάνου.

Θα ακούσουμε νέους τραγουδοποιούς από την εναλλακτική μουσική σκηνή,  που συνδέονται με διάφορους τρόπους με το έργο του ή και τον ίδιο, όπως ο Σπύρος Γραμμένος, ο Λόλεκ, η Μαρία Κώττη, ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης από τους Χαϊνηδες και οι Magic de Spell. Πραγματικά αυτό κάνει και ένα όνειρο δικό του πραγματικότητα, το να μεταλαμπαδευτεί το έργο του στις νέες γενιές. Θα δούμε όμως και τον ίδιο να μας μιλάει και να μας υποδέχεται σε όλο αυτό το «ρασουλικό» έργο, καθώς και αγαπημένους φίλους και συνεργάτες του να μας μιλούν για εκείνον και ένα φωτογραφικό υλικό που φωτίζει ιδιαίτερα την ζωή του.

Είναι μια συνάντηση πολλών σημαντικών ονομάτων-φίλων του Ρασούλη. Πώς αισθάνεστε που βρίσκεται και το δικό σας όνομα ανάμεσα σε αυτά;

Σοφία Παπάζογλου: Είμαι βαθιά συγκινημένη και λυπάμαι που δεν θα είναι μαζί μας να μοιραστούμε  τη χαρά να τραγουδήσουμε τα τραγούδια του μαζί. Ομολογώ εδώ, πως ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που γνώρισα στον καλλιτεχνικό χώρο σε όλη μου την πορεία, οπότε λόγω της μεγάλης αγάπης και αλληλοεκτίμησης που είχαμε με τον Μανώλη δε θα μπορούσα να λείπω απ’ αυτήν τη συνάντηση.

Θα θέλατε να μας πείτε τι ήταν ο Μανώλης Ρασούλης για εσάς, αλλά και για την ελληνική μουσική σκηνή;

Ναταλία Ρασούλη: Για εμένα προσωπικά ήταν τα πάντα. Και πατέρας και πυξίδα και συνεργάτης και δάσκαλος. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να περιγράψω τον Μανώλη Ρασούλη και τον ρόλο που έπαιξε στην ζωή μου, γιατί είναι η ζωή μου η ίδια. Αυτό όμως που μπορώ να αφουγκραστώ, όσο γίνεται πιο αντικειμενικά βέβαια, αλλά με την ιδιότητα της τραγουδίστριας και της μουσικού, είναι ότι ο Μανώλης Ρασούλης ήταν, είναι και θα είναι μια μεγάλη ανατροπή στο ελληνικό τραγούδι. Όχι μόνο με τους στίχους του, αλλά με την προσωπικότητά του, με την μαχητικότητά του και με αυτό, που πολλοί ονομάζουν «αιρετικό», αλλά εγώ ονομάζω «ελεύθερο», πνεύμα του.

Δημιούργησε έναν μοναδικό πολιτικό στίχο, επαναστατικό, σπάζοντας την πεπατημένη και δημιουργώντας καινούργιες λέξεις, εικόνες και ερεθίσματα. Εισήγαγε μια καινούργια μορφή γραφής που είναι τόσο μοναδική και δύσκολο να επαναληφθεί. Μπήκε σαν σίφουνας στον ερωτικό στίχο και ανέτρεψε συναισθήματα, φέρνοντας νέες δυνατότητες έκφρασης σε ένα είδος όπως αυτό, που από ξεπερασμένους τρόπους έκφρασής του, του έδωσε μια νέα διάσταση, μια καινούργια προσέγγιση και φώτισε σκοτεινά σημεία του.

Αγωνίστηκε όσο λίγοι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δημιουργών, αλλά και για την υπεράσπιση του ελληνικού τραγουδιού εντός και εκτός Ελλάδας. Προσπάθησε, όσο λίγοι,  να προσδιορίσει την ελληνική ταυτότητα και το στίγμα του σύγχρονου Έλληνα,  έχοντας σαν όραμα την μετατροπή της Ελλάδας σε πολιτισμική Ελβετία και  σε μητέρα που θα κυοφορήσει ένα όραμα για την παγκόσμια ειρήνη. Νομίζω ότι έχουμε πολλά ακόμα να ανακαλύψουμε και να μάθουμε μέσα από τους στίχους και τα βιβλία του.

Σοφία Παπάζογλου: Γνωρίζοντας τον Ρασούλη, συναναστρεφόμενη και συνεργαζόμενη μαζί του ένιωσα ότι έχω συγγένεια με αυτόν τον άνθρωπο και μάλιστα, πολύ κοντινή. Σαν πατέρας και φωτισμένος δάσκαλος μαζί. Νιώθω τυχερή και ευτυχής για τη συνάντηση μαζί του, γιατί μου έδωσε πολλά που τα κρατάω μέσα μου σαν φυλαχτό. Ήταν sui generis ο Μανώλης. Όσον αφορά το τραγούδι, θεωρώ πως έφερε τα πάνω κάτω με τη στιχουργική του. Ήταν άμεσος και πολύπλοκος μαζί, έγραφε ερωτικό στίχο αλλά φρόντιζε να περάσει και πολιτικό μήνυμα, με μοναδικό χιούμορ, ιντελεκτουέλ και μάγκας μαζί, ανατρεπτικός και με λέξεις που ποτέ δεν είχαν ως τότε χρησιμοποιηθεί έδωσε τον δικό του παλμό και δρόμο στο μεταπολιτευτικό λαικό τραγούδι, το οποίο λάτρευε και απ’ αυτό εμπνεόταν.

Ποιο τραγούδι ή στίχος του θα μείνουν χαραγμένα στο δικό σας μυαλό;

Ναταλία Ρασούλη: Θα μπορούσα να απαριθμήσω πάρα πολλούς στίχους του που δεν είναι απλά χαραγμένoι στο μυαλό μου, αλλά διαμόρφωσαν και την ζωή μου την ίδια. Θα διαλέξω όμως τους πιο συμβολικούς για μένα. Ο πρώτος είναι το «Αυτός ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει Κεμάλ» γιατί προσδιορίζει και τον τρόπο που με μεγάλωσε, ότι πάντα αγωνίζεσαι και πάντα ψάχνεις για τη λύση του προβλήματος. Προσωπικά, διαλέγω τον στίχο που του τραγουδώ πάντα και είναι το: «Τ’ όνειρό σου ανασταίνω και το κάθε σου γιατί» και συγκινησιακά το «Πραίτορες βράχοι πάνω μου σωρό, μα εγώ θ’ αναστηθώ»… Και μερικούς εκατοντάδες ακόμα!

Σοφία Παπάζογλου: Τρελαίνομαι με τον  στίχο «Εγώ σε παίρνω παραλία κι εσύ ξηγιέσαι φύκια, πως μένεις στην καρδούλα μου τώρα ζητάς και νοίκια», αλλά και με το σουρεαλιστικό «αναμνήσεις απ’το μέλλον του έρωτά μας». Το «Νοιώσε με» όμως, είναι απ’ τα πιο συγκινητικά και «βαθιά» τραγούδια που έγραψε.

 ΠΗΓΗhttp://www.clickatlife.gr/nightlife/story/24713/spapazoglou-nrasouli-kathe-tragoudi-tou-manoli-rasouli-einai-puksida-gia-tis-duskoles-autes-epoxes

Comments are closed.

© Artway· 1997 - 2021 · All rights reserved.